ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ...
954 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Μαΐου 2008
16:04

Φίλοι της στήλης με θεωρούν πεσσιμιστή, ίσως γιατί τα κείμενα μου αφορούν όλο, τα κακώς κείμενα.

Είχα την άποψη ότι η πίστη μου σ αυτό το λαό και τη νεολάια του, βγαίνει μέσα από τα κείμενα μου και ότι ήταν κατανοητό ότι η γκρίνια μου τις πιο πολλές φορές είναι αυτοκριτική.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε την άλλη Ελλάδα, αυτήν για την οποία στα 57 μου είμαι εδώ και μάχομαι, με αυτό το μικρό και αστείο τρόπο που μπορώ, αυτόν της διαμαρτυρίας και της "γκρίνιας".

 Η αλλη Ελλάδα του πολιτισμού

Στα θέατρα της Αθήνας που είναι υπέροχα πολλά ,σε σύγκριση με το πληθυσμό της, και ιδιαίτερα στα συνοικιακά, σφύζει από ζωή ένας υπέροχος κόσμος νέων ανθρώπων με προσόντα που έτσι και τα ακούσετε, θα τρέχετε.

Εκατοντάδες παιδιά, με πανεπιστημιακές σπουδές, σε δύο και περισσότερες σχολές, με δυο - τρεις ξένες γλώσσες, με γνώσεις μουσικής ,παλεύουν, ώρες ατελείωτες πάνω σε κείμενα και σκηνοθετικές αποδόσεις, για να ανεβασουν μια παράσταση, από την οποία οικονομικά δεν θα κερδίσουν τίποτε, και στη καλλίτερη περίπτωση θα τους θαυμάσουν ελάχιστες εκατοντάδες άνθρωποι, συνήθως φίλοι.

Εκεί μέσα σ αυτούς τους χώρους στο Νέο Κόσμο και στο Θησείο , στο Φάληρο και στην Αγία Βαρβάρα, ποιείται ήθος από παιδιά γραμματισμένα και υπεύθυνα, παιδιά εργατικά και με οράματα, παιδιά που είναι η ελπίδα του πολιτισμού της χώρας μας.

Η άλλη Ελλάδα της μόρφωσης

Σίγουρα οι νέοι αδιαφορούν λέει για τη πολιτική, γενικά για τα κοινά.  Ομως ποιος μπορεί να πει ότι αδιαφορούν για τη μόρφωση για τη παιδεία, όταν σε τεράστια ποσοστά σε σχέση με άλλες εποχές, αλλά και με άλλα κράτη σήμερα, έχουν γνώση ξένων γλωσσών, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, έχουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, προσόντα που δεν τα αποκτούν οι τεμπέληδες.

Πίσω από την Ελλάδα της γκλαμουριάς και των ηλίθιων φουσκωτών και των μοντέλων που θέλουν ναν μας επιβάλλουν σαν πρότυπα, κρυβεται η Ελλάδα των παιδιών που είναι όλη μέρα στα Πανεπιστήμια, που γεμίζουν τις βιβλιοθήκες που μελετάνε, και είναι απογοητευμένα από τη χώρα των γονιών τους όχι τη δική τους, γιατί η Ελλάδα που έχουμε φτιάξει δεν είναι η δική τους , είναι η δική μας.

Θα μπορούσα να γράψω για πολλές άλλες τέτοιες Ελλάδες της εργασίας, της αλληλεγγύης,  της εξυπνάδας, της θέλησης, υπάρχουν πολλές Ελλάδες άξιες, που όμως πνίγονται στις συμπληγάδες των ανίκανων και των βλακών.

Αυτών που δεν αφήνουν τίποτε να ανθίσει.

Ακόμα και τα βήματα του Καραμανλή προς της απεξαρτητοποίηση από τις ΗΠΑ, τη στροφή στη Ρωσσία, το βέτο, μερικές σημαντικές επιτυχίες της εξωτερικής μας πολιτικής που μας θύμησαν ότι μπορούμε, τις προσπεράσαμε με ναι μεν αλλά, μη αφήνοντας στο λαό τη γλυκειά γεύση της υπερήφανης πολιτικής που του άφηναν αυτές οι κινήσεις.

Φίλε Nasty

Η διαρκής γκρίνια μου, δεν είναι παραίτηση . Είναι αγανάκτηση γιατί όσο ζω, βλέπω τους συμπατριώτες μου να αποθετουν τα σκουπίδια τους πάνω σε ορυχεία χρυσού.

Ο χρυσός υπάρχει και είναι εδώ, και τον βλέπω.

Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας, είμαι περήφανος που ζω Ελληνικά, και μπορώ να συμπονώ, να βοηθώ, να με βοηθάνε, να φωνάζω , να χειρονομώ, να χορεύω. Δεν αλλάζω τη πατρίδα μου και το τρόπο ζωής της με τίποτα.

Αν γκρινιάζω είναι γιατί θέλω και τα παιδιά μου να ζήσουν σ αυτό το τόπο και με αυτ ό το τρόπο.

Τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, για τα οποία είμαστε όλοι περήφανοι, και τα οποία είναι η Αλλη Ελλάδα, η Ελλάδα που αντιστέκεται , η Ελλάδα που επιμένει....

Μπορεί να μη κατάφερα γι άλλη μια φορά να εκφράσω τον επιθετικά επικοδομητικό θυμό που έχω, γι αυτά που μας πληγώνουν. Ομως δεν είναι απογοήτευση ή παραίτηση.

Είναι διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο......

 

 

Σχόλια

09/05 16:21  PREMIUM
Στο μυαλό μου είσαι !

Τα μεσάνυχτα θα αναφερθώ στο μεγάλο μας...DISCOUNT άρα και.."πλεονέκτημα" ή θα βάλω πιο "ελαφρύ" θέμα λόγω week end.

ΥΓ. Μια χαρά είμαστε...γιατί οι "άλλοι" είναι απλά...χειρότερα και ας μη φαίνεται !
09/05 16:43  Nastybishop
φίλε Ηρακλή χρειάζεσαι άλλα 5-6 τέτοια κείμενα για να γλιτώσεις την ταμπέλα του "γκρινιάρη" :)

Η συνεχής προβολή των στραβών και ανάποδων κρύβει μια αδικία...είναι μια έμμεση αδιαφορία απέναντι στους "καλούς". Στους τελευταίους αξίζει λοιπόν ο έπαινος και η προβολή πολύ παραπάνω από όσο αξίζει στους ανάξιους η κατάκριση.
Για αυτό λοιπόν, εγώ προσωπικά, από το να δω λοιπόν στην τηλεόραση ένα επικριτικό ρεπορτάζ για τους ΕΜΟ ή τους κάγκουρες..προτιμώ χίλιες φορές ένα θέμα πάνω στο ερασιτεχνικό θέατρο που ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ σφύζει από ζωή!
09/05 17:48  voula 99
Αγαπητέ Ηρακλή , έχετε δίκιο για την Ελλάδα του πολιτισμού και της μόρφωσης , για τα παιδιά μας .
Σε αυτά τα παιδιά θα παραδώσουμε ένα περιβάλλον πολλές φορές χειρότερο από αυτά που οι δικοί μας γονείς παρέδοσαν.
Η γενιά μας παρά τις επιμέρους επιτυχίες της ( ανάπτυξη, οικονομία , προσαρμογή και εναρμόνιση με την Ευρώπη κ.α.) , στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος κατέγραψε μεγάλη ήττα ( και δεν αναφέρομαι στα πρόσφατα περί μετρήσεων ) .
09/05 19:17  geokalp
"Αν γκρινιάζω είναι γιατί θέλω και τα παιδιά μου να ζήσουν σ αυτό το τόπο και με αυτ ό το τρόπο."

μαζί σου κι εγώ!

αλλά η πρόβλεψη λέει ότι αποκλείεται να συμβεί...
09/05 22:12  Ηρακλής
Nasty
Με διαβάζεις απολύτως αντίθετα από τις προθέσεις μου.
ΙΣΙ ΙΣΑ αυτοί οι καλοί, οι έξυπνοι, οι ευαίσθητοι είναι που με κάνουν να γκρινιάζω. ΑΥΤΟ ακριβώς καταγγέλω. Οτι έχουμε μια κοινωνία που επιπλέουν οι φελλοι, οι θρασεις, και οι βλάκες, εις βάρος των έξυπνων των σεμνών και αυτών που έχουν ηθικές αναστολές.
Και τσαντίζομαι γιατί όσο καιρό αυτοί οι φελλοί επέπλεαν και ταξίδευαν προς την εξουσία και τις θέσεις εγώ αγωνιζόμουνα για μια δίκαιη κοινωνία, όταν αυτοί έχτιζαν παράνομα στα δάση, εγώ ο μαλ... διαδήλωνα για το περιβάλλον, όταν αυτοί εκπαίδευαν τα παιδιά τους στη ρεμούλα, εγώ τάιζα τα παιδιά μου με κοινωνικές ευαισθησίες.
Κατάλαβες γιατί είμαι μόνιμα θυμωμένος;
Γιατί πρέπει να θυμώσουμε όλοι και να φέρουμε στη πρώτη γραμμή το ερασιτεχνικό θέατρο που λες, να φέρουμε μπροστά τις επιστήμες και όχι τα επαγγέλματα, να αναδείξουμε τη ψυχική ικανοποίηση και όχι τη φιγούρα, να θυμώσουμε μήπως και τρομάξουν τα λαμόγια.
Μακάρι να ήξερα να κάνω και κάτι άλλο γι αυτό.
Βούλα
Η γενιά μας , για μένα προσωπικά, είναι αποτυχημένη.
Δεν μπορεί να είμαστε πετυχημένη γενιά και να παραδίνουμε το πλανήτη σε αυτά τα χάλια.
Το πιο πιθανό είναι ότι κάπου κάναμε κάποιο μεγάλο λάθος.
Geo
ποτέ μη λες ποτέ.
Καμμιά φορά οι αλλαγές έρχονται από τα πιο ασήμαντα γεγονότα.
¨Τα πιο ωραία πράγματα, ερχονται εκεί που δεν τα περιμένεις, και γίνονται τα θαύματα οταν πάψεις να επιμένεις...
... στα υπόγεια είναι η θέα."
09/05 23:02  Τυφώνας
Bravo!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις