ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Οι πραγματικοί Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δεν γίνονται Υπουργοί
908 αναγνώστες
Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015
16:48

Αρθρο μου δημοσιευμένο στο www.diablogi.gr

 

Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση έχει το 50% των μελών της προερχόμενο από τον τομέα των Πανεπιστημιακών καθηγητών. Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τον εξαιρετικά άπειρο Πρωθυπουργό, όμως η κυβέρνηση του έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, ως εκ της συνθέσεως.

ΤΟ μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργών της νέας κυβέρνησης είναι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι περισσότεροι ενεργά αναμεμειγμένοι με τη πολιτική, αλλά και τη διοίκηση των Πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια.

Όσοι έχουν και την ελάχιστη εμπειρία από τον Πανεπιστημιακό χώρο, γνωρίζουν ότι οι Πανεπιστημιακοί που έχουν αντιληφθεί το πραγματικό τους ρόλο, σαν δάσκαλοι, αλλά και σαν ερευνητές του αντικειμένου που υπηρετούν, δεν ασχολούνται με την ενεργό πολιτική, πρώτον γιατί  δεν προλαβαίνουν, και δεύτερον γιατί δεν μπορούν να παίξουν το παιχνίδι  των πολιτικών, οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, με προσανατολισμένη σκέψη στην ερευνητική τους προσπάθεια, η οποία απέχει πολύ από τη πρακτική και τη μεθοδολογία της συμμετοχής σε κομματικές λειτουργίες, και της ανέλιξης σε κομματικές βαθμίδες.

Και μόνο από αυτή την αντικειμενική διαπίστωση, περιορίζονται τα όρια της αξιοσύνης, όσων Πανεπιστημιακών έχουν ενεργό συμμετοχή στη πολιτική καθημερινότητα, ιδιαίτερα δε, όσων δέχονται να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα από τη θέση του Υπουργού.

Ένα δεύτερο δεδομένο που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αληθές, αφορά την ποιότητα της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας. Και μόνο με βάση τη θέση που έχουν στη παγκόσμια κατάταξη, αποδεικνύεται ότι η λειτουργία τους είναι προβληματική. Εδώ ας σημειώσουμε ότι η όλη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας, έρευνα, διδασκαλία, διοίκηση, προγραμματισμός, βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών, δηλαδή των Πανεπιστημιακών καθηγητών, ιδιαίτερα εκείνων της πρώτης βαθμίδας.

Έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση στην οποία επελέγησαν από το Πρωθυπουργό, σε ποσοστό 50%, άνθρωποι από ένα χώρο δραστηριότητας, Πανεπιστήμια, ο οποίος θεωρείται αποτυχημένος και  παραγωγικά και  διοικητικά, και επί πλέον από αυτό το αντικειμενικά αποτυχημένο σύνολο προσώπων, τουλάχιστον σε επίπεδο διαχείρισης και διοίκησης  του χώρου δουλειάς τους, επέλεξε εκείνους ακριβώς που έχουν προϋπηρεσία διοίκησης αυτών των αντικειμενικά μη επιτυχημένων μονάδων.

Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στις ικανότητες κατανόησης της πραγματικότητας του πρωθυπουργού, γι αυτό θα διανθίσω το συλλογισμό μου μ ένα παράδειγμα, εύκολα κατανοητό, παρομοιάζοντας την Κυβέρνηση με την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, σαν εκλέκτορας, επέλεξε ποδοσφαιριστές για να φτιάξει την Εθνική Ελλάδος, σε ποσοστό 50%, από την ομάδα του Λεβαδειακού, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας ,  και μάλιστα από το σύνολο  των παιχτών του, επέλεξε εκείνους που  κάθονται στον πάγκο, αλλά έχουν καλές δημόσιες σχέσεις.

Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ασκήσει σοβαρό κυβερνητικό έργο;

Μα τότε γιατί όλοι αυτοί οι Πανεπιστημιακοί Υπουργοί, δεν έχουν κάνει τα Πανεπιστήμια μας, τα οποία  διοικούν, δεν διδάσκουν απλά, τα πιο επιτυχημένα, έστω, της Ευρώπης;

Γλυκιά η εξουσία, στην πρόκληση της οποίας δύσκολα αντιστέκεται κανένας.

Η αποδοχή της θέσης εξουσίας από έναν επιστήμονα, σε συνδυασμό με τις αποδεδειγμένες ικανότητες του στη διεκπεραίωση του έργου που αναλαμβάνει, δείχνουν και τη σοβαρότητα του.

Και ως φαίνεται, από την παρούσα κυβέρνηση, σοβαρότητα που προκύπτει από τη   συμβατότητα των απαιτήσεων ανειλημμένου έργου και των ικανοτήτων του αντίστοιχου υπευθύνου υπουργού, λείπει αρκετή.

Πιο απλά, θα μπορούσε κάποιος,  βλέποντας  Πανεπιστημιακούς στα Υπουργικά έδρανα να αναφωνήσει…

Που πας βρε  Καραμήτροοο!!!

Σχόλια

05/03 11:51  gargadua
Και από που να πάρει βρε Ηρακλή; Παντού βλέπεις επιτυχημένα λαμόγια ή επιτυχημένους αποτυχημένους!
Από που να πάρει;
05/03 22:22  thesmartgoldfish
άψογος...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις