ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
740 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014
07:32

17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έγραφα για τις μέρες που ζήσαμε στο Πολυτεχνείο εγώ κι η γυναίκα μου, για το φοιτητόκοσμο αλλά και όλους όσους βρέθηκαν εκεί, για το ότι, όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί εκείνες τις τρεις μέρες, δεν ήταν παραπάνω από 10000, για το ότι είχαμε απέναντι και εναντίον μας, όλα τα υπόλοιπα εκατομύρια των Αθηναίων, που ένα χρόνο μετά έγιναν "αντιστασιακοί", για τα εκατοντάδες ανώνυμα παιδιά, που δεν πήραμε μέχρι σήμερα, καμιά δημόσια θέση, δεν κλέψαμε, δεν φάγαμε, και που αναγκαζόμαστε χρόνια τώρα, να υπερασπίζουμε τον αγώνα μας, απολογητικά, επειδή, εκατό διακόσια λαμόγια εκμεταλεύτηκαν τις στιγμές, και βρέθηκαν στην εξουσία, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.
Φέτος κυττάζω δεξιά κι αριστερά, και βλέπω, τη πολιτκή εξουσία να αντιπροσωπεύεται από Σαμαρά, Βενιζέλο, Τσιπρα, Θεοδωράκη, Καμμένο, Κουτσούμπα, Μιχαλολιάκο, τη εξουσία κουλτουρας να αντιπροσωπεύεται από Λαζόπουλο, Σεφτελή, Αμαν, Γαβαλά, την πνευματική εξουσια να νατιπροσωπεύεται από Τατσόπουλο και Μάικ Φασολάκη, και την αγωνιστική διάθεση του λαού να αντιπροσωπεύεται από τη Ραχήλ Μακρή και τη Κωνσταντοπούλου.
Τι να γράψω λοιπόν;
Κρατώ μόνο την αύρα, και τη νοσταλγία εκείνων των στιγμών, εκείνων των ημερών, που έζησα, σε ένα κομμάτι ελεύθερης αυτοδιοικούμενης, ανεξάρτητης Ελλάδας, εκείνων των 100 ωρών, απίστευτης συντροφικότητας και αλληλεγγύης, εκείνων των ημερών, που έμαθα τη καρδιά μου ν αγαπάει, ανάμεσα σε αστυνομικούς με προτεταμένα όπλα και στην άγρια μυρωδιά των δακρυγόνων.
Το έζησα,
και έστω και για λίγο, ονειρεύτηκα ότι μπορεί αυτός ο κόσμος ν αλλάξει.
Εστω και για λίγο πίστεψα ότι είμαστε στην αρχή της αλλαγής του κόσμου.
Κράτησα αυτές τις παρακαταθήκες, μέχρι σήμερα, και μ αυτές πορεύομαι.
Και απλά σ αυτή την επέτειο, θέλω να σας παρακαλέσω, όταν για το κατάντημα αυτής της κοινωνίας, αυτού του λαού, και αυτής της χώρας, κατηγορείτε τη γενιά του Πολυτεχνείου, να εξαιρείτε εμένα και τη γυναίκα μου.
Εστω σαν μία ελάχιστη αναγνώριση, για όλους εκείνους τους ανώνυμους, που από τότε μέχρι σήμερα, παρεμειναν έξω από μηχανισμούς, έξω από κόμματα, έξω από ίντριγκες, και κουβαλάνε μέχρι σήμερα στη καθημερινή τους πρακτική, τα μηνύματα εκείνης της νύχτας.
Σας ευχαριστώ.

Σχόλια

17/11 23:24  cornelsen
Δεν υπάρχει "γενιά" τού Πολυτεχνείου (η γενιά αντιστοιχεί σε μια περίοδο 30 ετών). Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει συγκεκριμένη "γενιά" που είναι υπεύθυνη λιγότερο ή περισσότερο από τις άλλες.
Και ας σταματήσουμε πια τις "κλάψες" για τα "χαμένα όνειρα", για την "ενσωμάτωση", για τις "προδοσίες", για "τα κόμματα"...
Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει την μελαγχολία τού καθενός μας
18/11 15:59  gargadua
Για το Πολυτεχνείο γράφονται διθύραμβοι από την αριστερά, για το 1821, την Σμύρνη και το 1940 μόνο προδότες συνωστισμοί και εγκληματίες υπάρχουν.
...και αν σβήσει το Πολυτεχνείο η αριστερά τι ιστορία θα επικαλείται;
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
11 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις