ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Ο Σύλλογος Αρχαιο...ων, αποφασίζει και διατάσσει...
996 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014
17:57

Με σκληρή ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Αρχαιολόγοι κατακρίνουν την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Κάνουν μάλιστα λόγο για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων».

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά «αναθεώρηση της επικοινωνιακής τακτικής» από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «που ακολουθεί, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί».

και επισημαίνει ότι πρέπει «να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, που φαίνεται πως έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή, ως μη όφειλε να συμβαίνει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα,
 
Σχετικά με την ανασκαφή στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει απέναντι σε κινδύνους που αναφύονται για την αρχαιολογική έρευνα και τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και για το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης της εξέλιξης της ανασκαφής και των ευρημάτων της, σε καθημερινή βάση, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων.
 ( Αν γινοταν η ίδια επικοινωνιακή διαχέιρηση και στη Βεργίνα, και δεν ξεσκίζατε τον Ανδρόνικο, το καταπληκτικό Μουσείο της Βεργίνας θα είχε εκατομύρια επισκέπτες, και αεροδρόμιο δίπλα, και δεν θα λειτουργούσε σαν δημόσια υπηρεσία. )
Για το λόγο αυτό, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:
1. Να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

( Ασκείται πίεση, για να έρθει στο φως, ένα περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού λαού, που είναι γνωστό από το 1900, έχει αναδειχθεί μερικώς από το 1955, και λεηλατείται συστηματικά από συμμορίες ντόπιων που πλουτίζουν εις βάρος του λαού ).


2. Να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί.
3. Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξει τα κάθε είδους δικαιώματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ανασκαπτόμενου μνημείου και του απεικονιστικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας, τα οποία οφείλει να τα διαχειρίζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι να τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων. Στο πλαίσιο αυτό, να μεριμνήσει άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, που φαίνεται πως έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή, ως μη όφειλε να συμβαίνει.
( Δεν έχει δικαίωμα ο λαός, στη πρόοδο των εργασιών, ο λαός πρέπει να περιμένει τον ελληνικό "αρχαιολογικό " χρόνο, και να μάθει ή να δει κάτι μετά από 20 χρόνια, και μετά από άδεια του Συλλόγου των διορισμένων αρχαιολόγων.)
4. Να επιληφθεί για την ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος «Τύμβος Αμφίπολης» ή «Τύμβος Καστά» σε ιστοσελίδες και προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις σφετερισμού του όρου.
( Στο περασμένο αιώνα οι άνθρωποι, χειρότεροι κι από τον Ερντογαν που απαγόρεψε το τουίτερ! ).
5. Να διαφυλάξει την ασφάλεια του χώρου της ανασκαφής και να προστατεύσει, και με νομικά μέτρα, την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα όσων εργάζονται σε μια αρχαιολογική έρευνα, στην οποία φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν όρους τηλεθεάματος.
6. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η επικίνδυνη προβολή -μέχρι ηρωοποίηση- αρχαιοκαπήλων, ζητώντας την παρέμβαση και της Δικαιοσύνης.
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες έχει διολισθήσει η κατάσταση σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας, παράλληλα, και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Με τιμή
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων,
 
 
Η Πρόεδρος                                           Ο Γενικός Γραμματέας
 
Όλγα Σακαλή                                            Θέμης Βάκουλης

 

Ετσι λοιπόν.

οκ, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον τάφο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

οκ, η κυβέρνηση βγάζει ανακοινώσεις συνέχεια πιέζοντας την εξέλιξη της έρευνας.

Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, τόσες δεκάδες χρόνια, που σκυλεύονταν δεκάδες μακεδονικοί ταφοι, στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης;

Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, όταν βρίσκεται μία αρχαία κουράδα σε ένα οικόπεδο, και δεσμέυετε για εκατό χρόνια τη περιουσία του πολίτη, με το πρόσχημα των περαιτέρω ερευνών, που ποτέ δεν γίνονται;
Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, όταν όλα τα σχολεία κάνουν εκδρομές στο Μαζωνάκη και την Αντζελα, και κανένα στο Μουσείο της Βεργίνας;

Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, όταν με κλάμματα τουρίστες από την Απω Ανατολή, γονατίζουν μπροστά στη κλειστή πόρτα της Κνωσσού γιατί εσύ είχες απεργία, και έκλεισες τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ μουσεία και χώρους;

Ξέρεις ρε βλάκα Σύλλογε ότι αυτή η δημοσιότητα, έκανε όλους τους Ελληνες να μάθουν που είναι η Αμφίπολη, να μάθουν την ιστορία τους, και να δείχνουν ενδιαφέρον για τη κληρονομιά τους.

Ναι, έκανε η κυβέρνηση τηλεοπτικό υπερθέαμα, σαπουνόπερα, τις ανασκαφές.

Και λοιπόν;;

Το όφελος ότι , ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, όλοι οι Ελληνες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, ανασκαφές, δεν σου λέει τίποτα βλάκα Σύλλογε;

Το ότι κανένας, από δω και μπρός, δεν θα μπορεί να ΚΛΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ της Αμφιπολής,γιατί θα τον προστατεύει η μεγάλη δημοσιότητα,  δεν σου λέει κάτι;;

ΤΙ;;;

Σε άλλες "μουλωχτές" ανασκαφές, δεν έχουν γίνει αρπαχτές;;;

Κι αυτά που πουλιούνται στο εξωτερικό από που είναι; ΜΟΝΟ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ;

Ναι, το βεβαιώνω κι εγώ, ότι ο Σαμαράς προσπαθεί να εκμεταλευτεί πολιτικά το γεγονός στη μέγιστη διάσταση του.

Ε, και λοιπόν;;

Εδω μια σύνταξη 100 ευρώ σου δίνουν, ένα ψωροδιορισμό στην Αρχαιολογική υπηρεσία Αγουλινίτσης, και τους ψηφίζεις με τα δυο σου τα χέρια,  αυτό σε μάρανε;;

Ολοι οι διορισμένοι στο μουσέιο Ακρόπολης είναι από τη Μεσσηνία, εσύ Σύλλογε, δεν το πήρες χαμπάρι;

Και στο τέλος της γραφής, το μνημείο αποκαλύπτεται, ΤΩΡΑ, από αυτούς που το εκμεταλέυονται τι να κάνουμε;

Γιατί ρε Σύλλογε τόσα χρόνια δεν έστελνες εσύ, είκοσι άνεργους αρχαιολόγους, να σκάψουν και να το βρουν;

Δεν ήξερες που ήτανε;

Εδώ και δεκάδες χρονια το ήξεραν όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών, εσύ χαμπάρι δεν πήρες;

Ξέρεις κάτι Σύλλογε;

Προσωπικά εγώ, σου αφαιρώ το δικαίωμα να έχεις οποιαδήποτα σχέση με το 1/10.000.000, της πολιτιστικής περιουσίας αυτής της χώρας, το οποίο δικαιωματικά μου αναλογεί.
Και πες μου ποιο είναι αυτό το μικρό κομμάτι που μου αναλογεί, να το φυλάω μόνος μου, και να το δείχνω μέρα-νύχτα, σε όποιον μου κάνει τη τιμή να ταξιδεύει χιλιάδες μίλλια για να το θαυμάσει...

Αει, σιχτιρ, ραγιά...

Υ.Γ. Εχω γνωρίσει, στη Βεργίνα και άλλου, εξαιρετικά παιδιά, αρχαιόλογους, αλλά και φύλακες, που δίνουν και τη ψυχή τους, απλήρωτοι, για τα εκθέματα. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θα ήθελαν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση και του εργου τους και των προβλημάτων τους, και των προσπαθειών τους, και όχι απόκρυψη ανασκαφικών ενεργειών στο όνομα της δήθεν επιστημονικότητας του έργου τους, για να μπορούν οι συνδικαλιστές να... συνδικαλίζονται.

 

 

 

Σχόλια

16/09 10:01  cornelsen
"Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, όταν όλα τα σχολεία κάνουν εκδρομές στο Μαζωνάκη και την Αντζελα, και κανένα στο Μουσείο της Βεργίνας;"
Τούς γονείς των μαθητών να ρωτήσεις.

"Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, τόσες δεκάδες χρόνια, που σκυλεύονταν δεκάδες μακεδονικοί ταφοι, στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης;"
Το ερώτημα στους Υπουργούς Πολιτισμού καλύτερα και στις κυβερνήσεις που θεωρούν ότι δεν χρειάζεται φύλαξη των αρχαιολογικών χωρών.

"Που ήσουνα εσύ ρε Σύλλογε, όταν με κλάμματα τουρίστες από την Απω Ανατολή, γονατίζουν μπροστά στη κλειστή πόρτα της Κνωσσού γιατί εσύ είχες απεργία, και έκλεισες τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ μουσεία και χώρους;"
Άρα να εργάζονται χωρίς δικαίωμα απεργίας. Μήπως και να μην πληρώνονται;

"Ξέρεις ρε βλάκα Σύλλογε ότι αυτή η δημοσιότητα, έκανε όλους τους Ελληνες να μάθουν που είναι η Αμφίπολη, να μάθουν την ιστορία τους, και να δείχνουν ενδιαφέρον για τη κληρονομιά τους."
Λες να έμαθαν Ιστορία όλοι οι Έλληνες από αυτό; Σαν πολύ αισιόδοξος είσαι.

Οι κυβερνητικοί καραγκιόζηδες χρησιμοποιούν τα αρχαιολογικά ευρήματα για επικοινωνιακούς λόγους. Και οι αρχαιολόγοι που εργάζονται εκεί πρέπει να κάνουν την δουλειά τους χωρίς πίεση και για προστατσία τής ζωής τους και για προστασία τού μνημείου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις