ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Διαβάστε δράσεις της Ελλάδας που επιμένει...
1362 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012
10:52

Σήμερα που όλη η Ελλάδα θα συζητάει τη συμφωνία, που όλη η Ελλάδα θα συζητάει για χρήματα, χρήματα, χρήματα, επιλέγω να αναδημοσιεύσω από την Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κωνσταντινούπολης, αυτό το κομμάτι.

Αν ήταν παγκόσμια μέρα της γκλαμουριάς, θα την έπαιζαν όλα τα κανάλια.

Απολαύστε και το κείμενο του κ. Βασιλειάδη με τίτλο "εάν μιλώ τη γλώσσα μου υπάρχω".

Και κρατήστε το για να το στέλνετε σε όσους γράφουν Γκρικλις, ή σε όσους έχουν πάψει να επικοινωνούν με ήχους ολόκληρων λέξεων, χάριν συντομίας, καθ ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

Αν ο χρόνος είναι χρήμα,

τότε η γλώσσα ,

είναι η τράπεζα στην οποία απολαμβάνει το μεγαλύτερο επιτόκιο.

( Οσοι επιθυμείτε μπορείτε με 50 ευρώ το χρόνο, να γίνετε συνδρομητές αυτής της εφημεριδούλας. Θα την έχετε κάθε πρωι στο μειλ σας, και θα μαθαίνετε ΟΛΑ τα διεθνή νέα, μεσα από μία άλλη δημοσιογραφία που επιμένει να λειτουργεί, στην Πόλη.)

 

 

21η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Μητρικής Γλώσσας, το πρακτορείο ειδήσεων Bianet αποφάσισε να πραγματοποιήσει αφιέρωμα με κείμενα σε όλες τις γλώσσες που ομιλούνται στον μικρασιατικό χώρο και θέμα «Η σημασία της μητρικής γλώσσας».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι γλώσσες αυτές είναι τα Αβχαζικά, Αρβανίτικα, Αζέρικα, Βουλγάρικα, Βοσνιακά, Τσετσενικά, Αρμενικά, Γκαγκαουζικά, Γεωργιανά, Χαμσινικά, Καζακικά, Κιργιζικά, Κουμουτσικά, Κιρμάνσο, Ζαζά, Εβραϊκά Λαντίνο, Λάζικα, Οσετικά, Ουζμπεκικά, Πομάκικα, διάφορες παραλαγές της γλώσσας των Ρομά, Σουριανικά, Ταταρικά,Τουρκμενικά κ.α. και φυσικά Ελληνικά
 Από εμάς ζητήθηκε ελληνικό κείμενο και η μετάφρασή του στα τουρκικά.
Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο που εστάλη:


Εάν μιλώ τη γλώσσα μου, υπάρχω!


Μητρική γλώσσα!
Η γλώσσα στην οποία ανήκουν οι ήχοι που ακούει ο άνθρωπος όταν ακόμα βρίσκεται στη μήτρα της μάνας του. Οι ήχοι με τους οποίους γεννιέται και μεγαλώνει.


Από αυτούς τους ήχους, που του είναι γνωστοί από τότε που βρίσκονταν στην κοιλιά της μάνας, καταλαβαίνει το μωρό ότι αυτή που το κρατά στην αγκαλιά της, αυτή που το θηλάζει, το τρέφει και το περιποιείται, είναι η μάνα του.


Το περιβάλλον του μωρού αποτελούν τα πρόσωπα που το αγαπούν, που νοιάζονται γι’ αυτό. Όταν του μιλάνε, οι ήχοι που ακούγονται στη μητρική του γλώσσα, είναι γεμάτοι αγάπη και ενδιαφέρον. Το ποιο γλυκό νανούρισμα σ’ αυτή τη γλώσσα το ακούει και μ’ αυτή τη γλώσσα εισέρχεται στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Προτού ακόμη μπορέσει να αρθρώσει την πρώτη του λέξη, καταλαβαίνει τι του λένε.


Αργότερα, μ’ αυτή τη γλώσσα έρχεται σε επαφή με την ταυτότητα και τον πολιτισμό του και δένεται μ’ αυτά. Τα κάνει μέρος του είναι του. Τη γλυκιά γεύση της ποίησης, την αρμονία των στίχων, σ’ αυτή τη γλώσσα τη γνωρίζει. Την αγάπη του,τον έρωτά του, σε τούτη τη γλώσσα τον εκφράζει καλύτερα.


Κι αν κάποτε βρεθεί για κάτι να κατηγορείται, σ’ αυτή τη γλώσσα μπορεί καλύτερα να απολογηθεί.
.........
Το να αφαιρείς το δικαίωμα έκφρασης ενός ανθρώπου στη μητρική του γλώσσα, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.Αποτελεί προσπάθεια στέρησης του ανθρώπου από τη γεύση της ζωής άλλα και από το δικαίωμα της υπεράσπισής του.


Κι αν ακόμη δεν του τα στερεί τελείως, του τα μειώνει δραστικά...


Ευχαριστώ αυτούς που μου έδωσαν την ευκαιρία να γράψω τούτες τις γραμμές, όπως και αυτούς που όρισαν την 21η του Φλεβάρη
«Μέρα της Μητρικής Γλώσσας».


Μιχάλης Βασιλειάδης
Δημοσιογράφος


Apogevmatini - Απογευματινή
Daily Newspaper (Istanbul / Turkey)
Mon-Fri, 10:00-13:00: +90 212 2932035
Fax (24/7): +90 212 2255974

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις