ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Είμαστε γνήσιοι απόγονοι, οι μαλάκες...
1416 αναγνώστες
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011
17:33

Το κείμενο μου το έστειλε ένας φίλος, που περνάει ένα προσωπικό δράμα με τη γυναίκα του. Δυστυχώς, πριν από τη τρόικα τον επισκέφτηκες  η μοίρα, και τώρα ελπίζει μόνο στο Θεό, μπας και ξεχρεώσει το λογαριαμό που του έφερε. βέβαια μόνο το λογαριασμό της μοίρας, γιατί, με τη τρόικα της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα ούτε με τη βοήθεια του Θεού.

Μακάρι Γιώργο οι ευχές σου να εισακουστούν, και να γίνουν τα πράγματα όπως πριν.

"Ο Παπαδιαμάντης μιλάει για την χρεοκοπία

 

Ο Παπαδιαμάντης μιλάει για την χρεοκοπία

Τις ημύνθη περί πάτρης;
Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν«φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Από την εφημερίδα Ακρόπολη το 1896 [skopelosnews]"

 

Εγώ τι να προσθέσω;

Οτι ίδια κείμενα υπάρχουν και για την εποχή του Καπποδίστρια,

αλλά ακόμα και από παλιότερα;;

Δυστυχώς, και αυτοί , αλλά και εμείς , ο λαός,

είμαστε γνήσιοι απόγονοι,

μήλα που πέφτουν κάτω από τη μηλιά,

οι μαλάκες... 

Σχόλια

30/10 19:12  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
!Πολύ καλό!
30/10 20:10  jorgos
Συγχαρητήρια !

κε καθηγητά
31/10 12:41  cornelsen
Μην αθωώνεις άλλον έναν φταίχτη Ηρακλή. Η οικονομική ελίτ τού τόπου είνα η πρώτη υπεύθυνη για την χρεωκοπία τής χώρας. Άρπαγες, αρπακολλητζήδες, μεταπράτες, ραντιέρηδες, αδιάφοροι για το μέλλον τής "μπανανίας"-Ελλάδα που την απομυζούσαν συνεταιρικά με το εγγλέζικο και το αμερικάνικο -παλαιότερα- και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο -σήμερα.
31/10 12:42  cornelsen
Το καπιταλιστικό σύστημα [στην Ελλάδα] αντιμετωπίζει σήμερα καταλυτικό έλλειμμα ορατότητας για το μέλλον του και επιστρέφει σε προκαπιταλιστικές μορφές «άγριας συσσώρευσης» τού πλούτου, που βασίζονται πλέον όχι στην αύξηση τής παραγωγής, αλλά στην αρπαγή, στην οικειοποίηση και παρασιτική χρήση των εισοδημάτων, με κύρια εργαλεία τον υπερδανεισμό και την καταχρέωση τής οικονομίας και των συντελεστών της. [….] Η Ελλάδα, ενώ έχει ενταχθεί στην Ευρώπη και στο σύστημα τού ευρώ, βρίσκει τα πρότυπά της εκτός τής γηραιάς ηπείρου: το υπόδειγμα τού μεγάλου και διεθνοποιημένου χρηματικού πλούτου προέρχεται από την αμερικάνικη ήπειρο, ενώ εκείνο τής εξαθλίωσης τής εργασίας από την ανατολική Ασία. Άραγε από το ευρωπαϊκό υπόδειγμα η χώρα μας προσλαμβάνει κάποιο στοιχείο; Πιθανώς εκείνο τής αλαζονείας τού μεγάλου πλούτου και τής ενοχοποίησης των θυμάτων τής φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών.
Κ. Βεργόπουλος, 2005
31/10 16:50  Ηρακλής
ΑΠό που προκύπτει η αθώωση;
Δεν βλέπω να προκύπτει από πουθενά, ίσα ίσα που ο Παπαδιαμάντης καταγγέλλει και τη συνέχεια της, από τη Τουρκοκρατία στην Ανεξάρτητη Ελλάδα.
"Τότε οι προεστοί και οι γυφτοχαρατζήδες, τώρα οι βουλευτές και οι δήμαρχοι".
Είναι πιστεύω σαφές ότι οι όροι "βουλευτής" δήμαρχος", δεν περιγράφουν τον γλοιώδη υπηρέτη, αλλά το αφεντικό του, και όλοι ξέρουμε τις ομάδες Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη, Λατση κλπ. στο κοινοβούλιο.
Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, αλλά φαίνεται πως και η πατρίδα δεν έχει κεφάλι, αφού ποτέ δεν δικάζει, δεν καταδικάζει, δεν δημεύει δεν φυλακίζει, εξ ου και ο τίτλος.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις