ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Ο θεός είναι η πίστη.
1245 αναγνώστες
Τρίτη, 12 Απριλίου 2011
08:40

Καλημέρα.

Με αφορμή σχόλιο αναγνώστη, είπα ν ανοίξω σήμερα ένα κεφάλαιο ευαίσθητο.

Τη θρησκεία.

Και να ξεκινήσουμε με μερικές ΛΟΓΙΚΕΣ αλήθειες.

ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει αποδεδειγμένα αν υπάρχει ή όχι ΘΕΟΣ.

( ΘΕΟΣ = Αφεντικό του σύμπαντος, κατασκευαστής των πάντων, ή άρχη του παντός. ).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ( Συνέπεια της πρώτης ).

Ολοι οι υπάρχοντες ΘΕΟΙ, και άρα όλες οι υπάρχουσες θρησκείες,

είναι κατασκευάσματα ανθρώπινα.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΡΙΑ

Ολα αυτά τα δισεκατομύρια πιστών σε όλες τις θρησκείες, σε όλες τις χρονικές περιόδους είναι βλάκες και εσύ μόνο ξέρεις την αλήθεια;

Φυσικά και δεν είναι βλάκες.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΡΙΑ

Μήπως είσαι Α-θεος;

Απάντηση

Για να είσαι Α-θεός, πρέπει έμμεσα να αποδεχτείς τη Θεότητα.

Δεν μπορείς να είσαι Α-κάτι που αγνοείς;

Πως επέλεξες το Α- όταν δεν ξέρεις τα χαρακτηριστικά του συνοδευτικού του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΡΙΑ

Φυσικά και δεν είναι βλάκες.

Απλά έχουν θεοποιήσει τη πίστη τους, έχουν συγκεκριμενοποιήσει το στόχο της πίστης τους.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ

Εχει σημασία, ο στόχος να είναι υπαρκτός, αληθινός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οχι, αρκεί να δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα,

να μεγιστοποιεί τη δύναμη της πίστης του.

ΜΙΑ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΡΙΑ

Ηταν θεός ή άνθρωπος ο Ιησούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχει σημασία για τον άνθρωπο;

Τι αλλάζει σε όσα δίδαξε, το άν ήταν θεός ή άνθρωπος ή ότιδήποτε άλλο;

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΨΗ

Οση δυνατότητα  έχει ένα μυρμήγκι να αποκτήσει αντικειμενικη άποψη για τον αριθμό των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, την ίδια ακριβώς δυνατότητα έχουμε κι εμείς για να αποκτήσουμε αντικειμενική άποψη, για την ύπαρξη ή όχι, Θεού.

Φυσικά, πάντα θα βρίσκεται κάποιο τεμπέλικο και φιλόδοξο μυγμήγκι που θα βρίσκει τρόπους να καλύπτει τις υπαρξιακές ανησυχίες των άλλων μερμηγκιών, ισχυριζόμενο ότι γνωρίζει κάτι, που κάνένα άλλο μυρμήγκι δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει, και έτσι να ζει πλουσιοπάροχα είς βάρος των άλλων.

ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΟΡΙΣΜΟ

Θεός, είναι ο στόχος της έκφρασης της  πίστης του ανθρώπου στον εαυτό του.

( Πρωί πρωί , φιλοσοφίκες αναζητήσεις, πα, πα ,πα!!!!)

Σχόλια

12/04 10:23  Α45
Φυσικά και υπάρχει Θεός Ηρακλή μου...ολα αυτά τα περίπλοκα και θαυμαστά που βλέπουμε γύρω μας,απο το ανθρώπινο σώμα μέχρι την φύση γύρω μας,ασφαλώς δεν έγιναν τυχαία,ούτε οφείλονται σε σύγκρουση...μετεωριτών...
Οπως πολύ σωστά αναφέρεις,ο ανθρώπινος νους δεν έχει την δυνατότητα να εξηγήσει ορισμένα πράγματα,όπως ακριβώς το μυρμήγκι δεν μπορεί να καταλάβει τα ...spreads,οπότε εδω υπάρχει η πίστη...
Προσωπικά Ηρακλή μου πιστεύω οτι ο Θεός υπάρχει μέσα μας...αντιπροσωπεύει την αγάπη,την ηθική και ότι καλό έχουμε μέσα μας...μας βοηθάει,μας ευλογεί και μας προστατευει.Ακόμα,αν προσέξεις,δίνει στον καθένα μας ακριβώς όσα βάρη μπορεί να αντέξει...
Βέβαια,η συζήτηση αυτή είναι πολύ μεγάλη και ίσως δεν τελειώνει ποτέ...και κανείς πεθαμένος δεν γύρισε για να μας πει τι υπάρχει μετά...γιτι ασφαλώς κάτι υπάρχει...κάτι που ο ανθρώπινος νους δεν έχει την δυνατότητα να συλλάβει...
12/04 10:41  mdana
Φίλε Ηρακλή, μην τα βάζεις με την πίστη γιατί μπορεί να την πατήσεις κι εσύ ο ίδιος... Ο ιός της πίστης προσβάλει τόσο ύπουλα τον ανθρώπινο νου που μπορεί να κάνει θρησκευόμενο ακόμη και τον Dawkins... Ακόμη και ο αγνωστικισμός που επικαλείσαι είναι ένα είδος άμυνας σε αυτόν τον ιό.
12/04 12:04  Frixos
Η λέξη Θεός, (όπως και η αντίστοιχη σημιτική λέξη Έλ, αρχαικό και ποιητικό ισοδύναμο του Ελωχίμ), δεν είναι όνομα. Είναι σημασία παραπεμπτική στο ανέκφραστο-απερινόητο-ακατάληπτο άκτιστο, σημασία που αναφέρει τα υποθετικά ιδιώματα-δυνατότητες του ακτίστου σε συγκεκριμένο φορέα, δημιοργό και κυβερνήτη του κόσμου.Έστω και αν επενδύουμε στη λέξη Θεός λογικά -προσωπικά ιδιώματα, η λέξη δεν παύει να αντιπροσωπεύει σημασία (αιτιώδους αρχής) και όχι όνομα (προσώπου)«Aς με κολάσεις εκατό, χίλιες φορές, αρκεί να υπάρχει»! H φράση, στο στόμα θεατρικού ήρωα σε έργο του Σαρτρ, είναι δείγμα αλλά και μέτρο μεταφυσικής δίψας αποκαλυπτικής.

Yπάρχει; Tο ερώτημα αιωρείται (και θα αιωρείται πάντοτε) αναπάντητο. «Aν πρέπει να πω: υπάρχει ή δεν υπάρχει ο Θεός, θα είμαι πιο κοντά στην αλήθεια Tου λέγοντας πως δεν υπάρχει, αφού είναι κάτι εντελώς άλλο ο Θεός από αυτό που εγώ ξέρω ως ύπαρξη».
Oμολογία ευτολμότατη Mάξιμου του Oμολογητή.

Καυτό Θέμα για επί πολλής αντιμετώπιση!
12/04 12:10  Ηρακλής
mdana
Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα βάζω με την πίστη;
Ισα ίσα που γράφω ακριβώς το αντίθετο.
Απλά αν τα βάζω με κάτι είναι με τις θρησκείες, και τη θεϊκή κάλυψη- εξήγηση με την οποία ντύνουν τις κοσμικές ηγετικές τους φιλοδοξίες.
Είμαι πιστός, και υλοποιώ και τάματα, μέσα όμως από τη παράδοση, και τα ήθη του λαού μου, που έρχονται από την προιστορία του, και ανάλογα με τις εποχές, ντύνονται με την ανάλογη θρησκεία.
Παγανιστές, δωδεκαθειστές, χριστιανοί, όλοι γιορτάζουν μαζί, τις ίδιες χρονολογίες, βαφτίζοντας διαφορετικά τις γιορτές, γιορτή του ήλιου, Χριστούγεννα, γιορτή της άνοιξης, Πάσχα, κλύδωνας, κλπ.
Φαντάζομαι τα ίδια θα γίνονται και στις θρησκείες που δεν γνωρίζω , ανατολικές κλπ.
12/04 12:22  first
Η θρησκεία είναι μια αναπηρία που την προκαλεί η ατέλεια του διανοητικού μας οργάνου,ειναι ενα απ`τα σημάδια του περιορισμένου χαρακτήρα της ύπαρξης μας.
Μαρξ Νορνταου[ΤΑ ΚΑΤΑΣΥΝΘΗΚΗ ΨΕΥΔΗ κεφ` Το θρησκευτικο ψευδος]
12/04 12:24  Ηρακλής
Φριξο
Το ερώτημα είναι μη πραγματικό. Η λογική λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού , έχει δομημένη σκέψη που δεν μπορεί να αντιληφθεί μη τελολογικές εξηγήσεις, ακόμα και αν επικαλεστεί το χάος.
Το ερώτημα είναι τεχνητ. Και μόνο η τοποθέτηση του, υλοποιεί τη νοηματική ύπαρξη της έννοιας.
Απλά, το ερώτημα δεν υφίσταται.
Καλά είπε ο Μάξιμος.
Σκέφτεσαι , αν υπάρχει , τι ιδιότητες έχει;; Ποιά είναι η άποψη του για τη ζωή του άρρωστου ελαφιού, του αδύναμου κνουτ, η άποψη του για την αξία της ζωής του κάθε ζωντανού οργανισμού;
Καλύτερα να μην υπάρχει, γιατί αν υπάρχει, μάλλον είναι διαφορετικός από αυτόν που εμείς ξέρουμε.
12/04 12:31  Α45
Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως αδύναμος...και οι 2 μεγαλύτεροι φόβοι του ειναι τι θα γίνει αφού πεθάνει και ακόμα πως θα γίνει να μην πεθάνει,τουλάχιστον οχι ακόμα...
Για να καλύψει λοιπόν αυτούς τους 2 αρχέγονους φόβους του,στρέφεται σε μία ανωτερη δύναμη,αυτό που ονομάζουμε Θεό...και η προσφυγή σ' αυτόν,η προσευχή,πάντα μας δίνει ελπίδα,κουράγιο,ανακούφιση...είναι η γιατρειά της ψυχής.
Ολα τα άλλα,οι τελετές,οι γάμοι,τα βαφτίσια,οι κηδείες ,τα μνημόσυνα είναι ανθρώπων έργα...ο Θεός δεν έχει ανάγκη ούτε απο πολυελαίους,ούτε απο κόκκινα χαλιά,ούτε απο κεράκια...αυτά όλα τα κάνουμε για μας!
Μου έλεγε τις προάλλες μια φίλη μου..."τι τα θέλουμε τα μνημόσυνα,τα λιβανιστήρια,τα κόλυβα,τα κεράκια...τον τίμησες τον άνθρωπο όσο ήταν ζωντανός? τον αγάπησες,τον φρόντισες,του συμπαραστάθηκες στη δύσκολή του ώρα? αυτό έχει αξία...τώρα,μετά θάνατον,αυτός δεν έχει ανάγκη ούτε τα κόλυβα,ούτε τα κεράκια...εμείς τα έχουμε ανάγκη για να καθησυχάζουμε την συνείδησή μας ότι τον θυμόμαστε..."
12/04 14:03  Frixos
Πολλές οι απόψεις , όλες σεβαστές, αφού είναι προιόντα ελευθέρας νόησης και προσυπογράφω την άποψη ότι η Αντί-θεση προυποθέτει γνώση της Θέσης. Αν δεν υπάρχει Θέση δεν μπορεί να υπάρξει Αντίθεση...

Κατ΄εμέ Ο Θεός αγάπη εστί και δεν είναι η αγάπη ιδιότητα του Θεού.

12/04 14:18  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
οτι θελετε πείτε, αρκει να μην θεωρήσετε τον θεο 166 γιατι εκει ειναι που χανεται το τοπι
12/04 14:47  Ηρακλής
Θέλω να πω ότι αισθάνομαι ευτυχής, για το επίπεδο και την ποιότητα των σχολιαστών, και των σχολίων.
Τιμή μου, η συμμετοχή σας.
ΝΑ μη ξεχνάμε ότι το άρθρο επιχειρεί να ισχυριστεί ότι ο άνθρωπος αναζητά αιτία, για να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη δύναμη της πίστης του, την οποία δύναμη έχει αφ εαυτού.
Και όσο πιο δογματικό και άγνωστο αυτό που του προσφέρεται, τόσο πιο μεγάλη ενεργοποίηση της πίστης του επιτυγχάνεται.
12/04 16:28  Α45
Αγνωστο ίσως Ηρακλή,δογματικό όμως γιατί? προσωπικά πάντοτε αισθάνομαι οτι έχω την στήριξη και την βοήθεια του Θεού...πολλές φορές απλά το ελπίζω,άλλες φορές το περιμένω κιόλας...και έρχεται!
Και κάτι άλλο ακόμα...Ο Θεός είναι δίκαιος,πολύ δίκαιος μαζί μου...όταν κάνω μαλ...,με "τιμωρεί",με την έννοια ότι μου στέλνει προβλήματα και σκοτούρες...αντίστοιχα μου φέρεται όταν κάνω κακές σκέψεις για ανθρώπους,όταν αφήνω την κακία,την αμετροέπεια,την αλαζονία,το μίσος καμμιά φορά να με κυριεύσουν...Αντίθετα,όταν κάνω καλές θετικές σκέψεις,όταν έχω αισιοδοξία και καλή διάθεση,περιέργως όλα πάνε καλά...Σαν ένα "θεικό" χέρι να σπρώχνει τα πράγματα προς την καλή πλευρά...
Αν αυτό δεν είναι Θεός,τότε τι είναι?
12/04 17:22  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ψήγματα σχολιασμού:
1. Όλα συνδέονται με όλα και όλους: Όταν βλέπει τις (π.χ. εγώ) το βίο και πολιτεία των απανταχού Εκκλησιών και τους απανταχού θρησκευάμενους, από τις δικές μας θεούσες έως τους ταλεβάν,.. επηρρεάζεται ως προς το <μείζον> = "τι σχέση έχω εγώ με αυτούς".
2. Δύναμη της πίστης, ή ανάγκη για ασφάλεια και συμμετοχή στην <ισχυρή ομάδα>; Πραγματική ιστορία: Είχα ερωτήσει (τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης) Σπουδαστή μου στο ΕΜΠ, συγκροτημένο παιδί και θρησκευάμενο, πως κατήντησε δογματικότατο στέλεχος της ΚΝΕ. Ιδού η απάντηση: <Στο χωριό μου ο παπάς ήταν Η "δύναμη" και το κατηχητικό Η "ομάδα". Βρέθηκα εδώ, πως να ικανοποιήσω την ανάγκη κοινωνικής ασφάλειας και επιβεβαίωσης;
3. Δεν είμαστε "εμείς" και "ο θεός" σε ένα αφαιρετικό χώρο. Η κοινωνία επικαθορίζει τις αναζητήσεις μας, ακόμη και εάν τις θεωρούμε αυστηρώς προσωπικές.
12/04 20:13  soulmannOR
καλησπερα αγαπητε ΗΡΑΚΛΗ.ξεκινησες ενα θεμα που δυστηχως αρχεται παντα με λαθος ερωτηση.αρα και οι λογικες ερωτησεις καταληγουν σε ανεπαρκεις απαντησεις.η λεξη ΥΠΑΡΧΩ αναλυεται ως ΥΠΟ ΚΑΙ ΑΡΧΗ.Ο ΘΕΟΣ δεν ειναι ΚΑΤΩ,αλλα ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ.αρα με την συνηθη ερωτηση ειναι σαν να συγκρινουμε τον ΘΕΟ, με την υπαρξη παραδειγματος χαρη ενος ποτηριου πανω σενα τραπεζι.και δευτερον σημαντικο.ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΟΝΟ ΒΙΩΝΟΝΤΑΙ.για παραδειγμα εμελετησες ποτε την γυναικα σου? εμελετησες ποτε τα παιδια σου?χαιρεσαι μαζι τους,ζεις μαζι τους,βιωνεις χαρες ή λυπες αναλογως.αρα το σωστο ερωτημα ειναι.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΙ ΜΕ ΚΩΛΥΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙΩΣΩ.και για τα δυο αυτα ερωτηματα δινει την απαντηση Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΤΡΗΦΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ.
12/04 23:19  Ηρακλής
soulmannOR
Οπως θα κατάλαβες, το δικό σου σχόλιο στο προηγούμενο άρθρο ήταν η αφορμή.
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαι ακόμα έτοιμος να αποδεχθώ στη ζωή μου δόγματα, ποτέ δεν αποδέχτηκα.
Βιώνω τη θρησκεία του τόπου μου, σαν παράδοση και σαν έθιμο. Μέσα στη παράδοση είναι και η επίκληση του θείου, είτε με σπονδές, είτε με κεριά, έιτε με ελεημοσύνες, είτε με τάματα.
Βιώνω τον άνθρωπο με περισσότερη ευλάβεια. Οσο για το Σταυρό, είδα πολλούς να τον βιώνουν για τις ιδέες τους, χωρίς να είναι Θεοί.
Συχώρεσε με, δεν πιστέυω στους Θεούς που έφτιαξαν άλλοι πριν από μένα, για μένα.
Εχω το δικό μου Θεό μέσα μου, κι αυτός ο Θεός μου έχει δώσει μόνο μία απλή εντολή.
"Να σου δίνει το δικαίωμα η ζωή που κάνεις, να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια".
Καμμιά φορά νοιώθω την ανάγκη να τον προσωποποιήσω στην εικόνα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο ή στο παρεκλήσσι του Φανουρίου.
Ομως αφήνω έξω το μυαλό μου, και χαιρετώ τον Αγιο μόνο με την καρδιά.
Δεν ξέρω αν σε μπέρδεψα.
Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένας ένθεος άθρησκος, νομίζω τουλάχιστον.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις