ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Καλοκαιρινό σπίτι, το χειμώνα.
1368 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011
01:15

Και ξαφνικά, αποφασίζεις να πας για λίγες μέρες, να μείνεις στο καλοκαιρινό σου σπίτι, το χειμωνα.

Ολα γνωστά, μα τίποτα ίδιο μ εκείνα π άφησες τις πρώτες μέρες του φθινόπωρου, πριν τα φυλλα της λεύκας καλύψουν τις κοκκινωπές πέτρες της αυλής.

Ντάλα χειμώνας και όλα τα δέντρα γυμνά,υγρά, μα ολοζώντανα, το βλέπεις σε κάτι πρησμένα γόνατα στα κλαριά, που σου αφήνουν την υπόσχεση, ότι όπου νάναι από εκείνα τα σημεία μια νέα περίοδος ζωής θα φανεί στο φως.

Εξαίρεση οι φορτωμένες ακόμα ελιές που περιμένουν τους αγρότες ή τα πουλιά για να τις τρυγίσουν. Αυτές παραμένουν ντυμένες όλο το χειμώνα, σαν να κρυώνουν περισσότερο, ή σαν τις γιαγιάδες των αγρών που παραμένουν χειμώνα καλοκαίρι εδώ, αναγκάζοντας όσους έχουν εγκαταλείψει τον τόπο τους, να ξαναγυρίσουν εδώ, κάθε χείμωνα.

Και ανάμεσα στα δέντρα το σπίτι, χτισμένο με προδιαγραφές καλοκαιρινής κατοικίας, να τουρτουρίζει μέσα στο κρύο και τη ζωογόνο υγρασία που ζωντανεύει τη γη κάθε χειμώνα και την ετοιμάζει για να στολίσει και πάλι την άνοιξη.

Περιμετρικά στις βεράντες του, ερημιά, και στα μέρη που δεν καλύπτονται, τα μπετά πρασινίζουν, λες και οι μύκητες έχουν αποφασίσει να κάνουν τα μπετά, να φαίνονται σαν λεπτή, ζωντανή πρασινάδα.

Κάθε γωνιά της αυλής, έχει γεμίσει από φύλλα που οι δυνατοί άνεμοι, δεν κατάφεραν να παρασύρουν και μένουν εκεί για να θυμίζουν τις προηγούμενες μέρες που όλα τα φύλλα, από τις λεύκες τις κληματαριές, τις κορομηλιές, και τα άλλα φυλλοβόλα δέντρα, είχαν σκεπάσει όλη την επιφάνεια της αυλής.

Ανοίγεις τη πόρτα, που έχει μεγαλώσει από την υγρασία, και σε δυσκολεύει να την ανοίξεις, και αμέσως η μυρωδιά ενός κλειστού σπιτιού σου υποδηλώνει την απουσία σου για περισσότερο από 5 μήνες.

Οι κουρτίνες μαζεμένες, όλες οι τρύπες, στο νεροχύτη και την τουαλέτα κλεισμένες, το πιεστικό αποσυνδεδεμένο, το τηλέφωνο και η τηλεόραση βγαλμένα από τη πρίζα, και τα πατώματα γυμνά, όλα μοιάζουν σαν χειμερινό κολυμβητή μια παγερή χειμωνιάτικη μέρα.

Το σπίτι βέβαια, δεν περιμενει επισκέπτες τέτοιο καιρό, όμως φαίνεται ότι μόλις μυρίζει την ανθρώπινη παρουσία, νομίζεις ότι ξαφνικά ξυπνά.

Ακούς τον ήχο του ψυγείου, που ξαναπαίρνει μπροστά, τον ήχο του ρολογιού στο οποίο άλλαξες μπατταρία, τον ήχο του πιεστικού, και λες και σε πήραν είδηση και τα πουλιά, επανέρχονται τα ταμπούρλα των πουλιών που πετάνε καρύδια πάνω στη ταράτσα για να τα σπάσουν.

Οι σόμπες δούλεψαν, και το σπίτι έπιασε θερμοκρασία ικανή να σε κρατήσει εδώ για μερικές μέρες.

Νομίζεις ότι δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες, για να μπορέσει το καλοκαιρινό σπίτι ν αλλάξει και να γίνει χειμωνιάτικο καταφύγιο.

ΚΑι βλέποντας και το ίδιο τον μεγάλο περιμετρικό κήπο, που ξέρεις;

Μπορεί να έχει αρχίσει κι αυτό να σκέφτεται πως εκτός από καλοκαιρινό , μπορεί να γίνει και σπίτι επιβίωσης μιας οικογένειας, χρησιμοποιώντας το μεγάλο του κήπο για καλλιέργια οπορωκηπευτικών, για ένα μικρό κοτέτσι στη γωνιά, για δυο τρία καρποφώρα δέντρα.

Γιατί μη νομίζετε, εδώ στην Ελλάδα, τα σπίτια έχουν ζωή, και σαν τέτοια, μπορεί να διαβάζουν και εφημερίδες, και να έχουν πάρει είδηση, τα δύσκολα οικονομικά των Ελλήνων.

Το βρίσκεται απίθανο, να έχουν σκεφτεί όλα αυτά τα κλειστά το χειμώνα, καλοκαιρινά σπίτια, ότι πρέπει , σ αυτή τη περίοδο κρίσης, να βοηθήσουν κι αυτά στην αντιμετώπισης της;

 

Σχόλια

08/01 08:33  Goldmine
Α! η σύλληψη του θέματος, αξιοπρόσεκτη! Κάποιες θαμμένες μνήμες μου ξυπνά για τη μουντή - δικιά μας - θάλασσα του πελάγους καθώς γλείφει τους πρόποδες του λόφου με τα 115 σκαλιά, εκεί στη γειτονιά της Παναγιάς, στα λημέρια της δασκάλας με τα χρυσά μάτια! Καλημέρες, τυχερέ!
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις