ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Το φαινόμενο "Τζόρβα".
1387 αναγνώστες
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010
09:49

Δεν θέλω να κάνω κριτική ή να πω κάτι παραπάνω για την Εθνική ομάδα.

Εχω γράψει ότι το παιχνίδι με τη Νιγηρία ήταν το Βατερλώ του Ρεχάγκελ, κάτι που πιστεύω πιο πολύ σήμερα μετά τα χτεσινά παιχνίδια.Και το χτεσινό παιχνίδι, έκανε πιο ορατά τα λάθη του πρώτου παιχνιδιού που το φοβηθήκαμε πιο πολύ από όσο έπρεπε. Ισως πληρώσαμε το σύνδρομο των ΗΠΑ.

Πάνυως μείναμε έξω από τους 16, από μία ομάδα, τη Κορέα,  που όσες φορές και να παίξουμε με "κανονικό" σχήμα, δεν πρόκειται να μας κερδίσει ποτέ. Κανονικό εννοώ σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Βέβαια, το ότι έχουμε στεναχώρια γιατί αποκλειστήκαμε από τους 16 του Παγκόσμιου κύπελλου, αποδεικνύει την αξία αυτής της ομάδας,

την αξία του Οττο,

και τη πίστη που έχουμε σαν Ελληνες σ αυτή την ομάδα.

Μπράβο παιδιά.

Εδώ όμως θέλω να ασχοληθώ με το φαινόμενο Τζόρβα, ένα φαινόμενο που έχει κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας, και δυστυχώς δεν προμηνύει καλά μαντάτα για τον τόπο.

"Φαινόμενο Τζόρβα", ορίζω τη τάση των μετρίων να θεωρούν τη μετριότητα τους αξία, και να επιτίθενται με θράσος στην όποια κριτική, κάνοντας, τους σοβαρά σκεπτόμενους και τις αξίες, να κρύβονται στο καβούκι τους, και βοηθώντας το συνάφι των μέτριων, να επικρατήσουν στη κοινωνία.

Είπε λοιπόν ο κύριος Τζόρβας με θράσος 100 καρδιναλίων τόσο μετά το παιχνίδι με την Κορέα, όσο και μετά το παιχνίδι με την Αργεντινή, ότι κακώς τον έκριναν και ότι πρέπει να κρυφτούν όσοι το έκαναν αυτό.

Δηλαδή ποιό έκαναν; Να δουν τη πραγματικότητα.

Ο κύριος Τζόρβας λοιπόν, "επελέγη" από το Ρεχάγκελ να είναι ο τερματοφύλακας μας και στα τρία παιχνίδια.

Γιατί; Μήπως είχε καλλίτερο πρωτάθλημα από τονκ. Χαλκιά ή τον κ. Σηφάκη; Μήπως πήγε καλά στο πρώτο παιχνίδι;  Μήπως πήγε καλά στο δεύτερο;

Τι ήταν αυτό που κράτησε τον κ. Τζόρβα στην ενδεκάδα;

Ας δούμε όμως αντικειμενικά την απόδοση του κυρίου Τζόρβα.

Στο πρώτο παιχνίδι, και στη πρώτη φάση, με αποκλειστική του ευθύνη, στην ουσία κατάστρεψε όλη τη προετοιμασία της Εθνικής, με το λάθος που έκανε. Αλλαξαν όλα τα πλάνα που έκανε εξι μήνες ο Ρεχάγκελ.

Στο δεύτερο παιχνίδι, και στη πρώτη φάση, κατάστρεψε όλα τα πλάνα της Εθνικής για το παιχνίδι με τη Νιγηρία, με το γκολ που έφαγε.

Σε τρία παιχνίδια, βγήκε ελάχιστες φορές έξω από την εστία του, και σε όλες τις εξόδους του έκανε λάθος.

Μα σε όλες.

Απέκρουσε μόνο μακρυνά σουτ, και βρισκόταν συνεχως πάνω στη γραμμή της εστίας.

Δύο φορές, αυτός ο νέος στην Εθνική, επιτέθηκε με θρασύτητα, εντός παιχνιδιού, σε συμπαίκτες του, στους οποίους αυτός ο ειδικός καταλόγιζε λάθη, μία στο Βύντρα με την Κορέα, και μία στο Μόρα με την Αργεντινή σε μία φάση που και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι ο τερματοφύλακας καθαρίζει τη φάση πέφτοντας στα πόδια των παικτών.

Και όλα αυτά με θράσος, λες και ήταν αυτός που έσωσε την ομάδα.

Ακόμα και τα σουτ που απέκρουσε ήταν ευθύβολα προς την εστία και σε απόσταση μικρή από τη θέση που καθόταν.

Ο κύριος δηλαδή, δεν έδειξε ούτε σε μία φάση, αυτό που λέμε ποδοσφαιρική ωριμότητα και ευφυία.

Εναντι όλων αυτών, με θρασύτητα απαίτησε ούτε λίγο ούτε πολύ να το βουλώσουμε, και να μην τον κρίνουμε. ΚΑι όχι μόνο αυτό , αλλά έκρυψε την ποδοσφαιρική του ανυπαρξία πίσω από όλη την ομάδα. Οσοι μας κρίνανε, λέει, βάζοντας μπροστά το σύνολο, ώστε μέσα στο σύνολο να απαιτήσει την ασυλία.

Ο κύριος Τζόρβας, είχε πίσω του τον κ. Χαλκιά και τον κ. Σηφάκη.

Αν υπάρχει ένας ποδοσφαιρογνώστης που πιστεύει ότι είναι καλλίτερος από τους αναπληρωματικούς του, ας το πει.

Θρασύτερος ναι , είναι.

Με πολύ μεγάλα παιχνίδια ο κ. Νικοπολίδης δεν είχε ποτέ αυτό το θράσος. Ο πρωταθλητής Ευρώπης κ. Χαλκιάς ποτέ δεν μίλησε έτσι.

Ιδού λοιπόν το "φαινόμενο Τζόρβα", το οποίο δυστυχώς τείνει να επικρατήσει σε όλο το δημόσιο βίο.

Η πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών σήμερα δεν απεργεί, αλλά υπάρχει το σωματείο 'Στεφενσον", λέει που απεργεί και εφαρμόζοντας το "φαινόμενο Τζόρβα" αποκλείει όλα τα πλοία στο λιμάνι παρά το ότι υπάρχει δικαστική απόφαση. Αυτοί δηλαδή που είναι μειοψηφία, αποφασίζουν ότι οι πολλοί δεν ξέρουν, ότι εκείνοι μόνο είναι οι σωστοί, και κάθε ένας που κρίνει τις ενέργειες τους είναι χαχόλος.( μπορεί να έχουν δίκιο, κι ας είναι λίγοι, το μέγιστο δίκαιο όμως της δημοκρατικής κοινωνικής δομής είναι το δίκαιο της πλειοψηφίας, τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουμε τη δομή της κοινωνίας.)

Ο κύριος Σαχινίδης, ο οποίος χωρίς ντροπή λέει ότι δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, όταν αυτό προβλέπεται δύο φορές να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια, και είναι νόμος του Κράτους, και αν επιχειρήσουμε να τον κρίνουμε για το ψέμα, μας λέει με θράσος ότι θέλουμε το κακό της χώρας.

Ομορφες δικηγορίνες της δεκάρας, που βγαίνουν στα κανάλια ελέω "σχέσεων", με απαράμιλλο θράσος μας υποδεικνύουν πόσο κάνουμε λάθος που δεν δεχόμαστε την άποψη τους.

Παιδάκια που δεν ξέρουν ούτε πόσες είναι οι πτώσεις που δεν ξέρουν να βάλουν ένα Ονομα στη γενική του πτώση, επιχειρούν να μας ενημερώσουν και μάλιστα σε θέματα με λεκτικούς όρους που αμφιβάλλω αν γνωρίζουν, και εκνευρίζονται αν διαπιστώσεις απλά ότι είναι αγράμματα.

Το φαινόμενο αυτό αν δεν υπήρχε η περίπτωση του κ. Τζόρβα, θα το χαρακτήριζα με τον όρο

"η θρασύτητα της μετριότητας".

Αυτή που κοντέυει να πνίξει

κάθε πραγματική  σεμνή αξία.

Κύριε Τζόρβα

Στο πρωτάθλημα της Δ εθνικής που παρακολουθώ, εχω δει δεκάδες τερματοφύλακες καλλίτερους από σας. Μερικούς από αυτούς με εκπληκτική αντίληψη του χώρου και με απίθανες εξόδους, που δεν θα παίξουν όμως ποτέ στην Εθνική γιατί δεν βρίσκονται "παρά τω προέδρω".

Τερματοφύλακα που δεν φεύγει πάνω από τη γραμμή του τέρματος , έχω να δω από τη δεκαετία του 60.

Οπως έχω να δω πολλά χρόνια, διαφήμηση της Εθνικής, να έχει πρωτοπροβεβλημένους τους αναπληρωματικούς.

Μπορεί να γράφετε στο φακό, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να παίζετε στην ΕΘνική ομάδα, αντί των κ.κ. Χαλκιά και Σηφάκη.

Ελεος πια με τις μετριότητες.

 

 

Σχόλια

23/06 15:04  IOLAS
το χει πάθει από βλήμα αεροβόλου ο καημένος (κοινώς πάντα φταίει κάποιος άλλος για τις μαλακίες μου).
Δες και το άλλο αρθράκι με τον φουκαρά τον Πάντο. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι...
23/06 16:45  Α45
@iolas: σε ότι αφορά τον Πάντο,υπάρχει πάντοτε και η άλλη ανάγνωση φίλε μου...Αυτός λοιπόν ο μετριώτατος παίκτης,που όποτε αγωνιζόταν προκαλούσε τα ειρωνικά σχόλια των οπαδών του Ολυμπιακού,ευχαριστεί δημόσια τον πρόεδρο της ομάδος,για ποιόν λόγο?
Διότι στα πλαίσια του πολύ χαμηλού budget που χρόνια τώρα έχει ο Ολυμπιακός,διατηρούσε παίκτες τύπου Πάντου,ώστε να μπορεί ο πρόεδρος να έχει με πολύ χαμηλό κόστος την "προστασία" που του παρείχε ο κόσμος του Ολυμπιακού...Ε,ωφελήθηκε ο άνθρωπος απο την συγκυρία αυτή και θεώρησε υποχρέωσή του να ευχαριστήσει...
23/06 17:59  strezov
Δεν συμφωνώ ότι η αξία (η η μετριότητα) ενός παίχτη μπορεί να επιβάλλεται από την συμπεριφορά του.Υπάρχουν καλοί παίχτες με εντελώς αντίθετες συμπεριφορές (Μέσσι - Κρ Ρονάλντο)αλλά την αξία τους την καθόρισε η μπάλα.Ο Τζόρβας αν θέλει να κερδίσει τη θέση του θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στο γήπεδο και μόνο σε αυτό.Οι δηλώσεις και οι μαγκιές ελάχιστους ενδιαφέρουν.
23/06 23:40  prince of persia
κ μην ξαχναμε την ιστορια μετα τον αγωνα του ντερμπι με τον ολυμπιακο. ελεγε οτι τον πυροβολησαν οι φιλαθλοι, οτι του εριχναν βεγγαλικα, κ εδειχνε τα σημαδια στην πλατη του..σημαδια που οπως αποκαλυφθηκε τα ειχε και στη προηγουμενη αγωνιστικη με τον αστερα τριπολης.. κ μετα λεμε οτι φταινε μονο οι φιλαθλοι για την βια στα γηπεδα..
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
14 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις