ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Στο πατάρι του Ιανού
1227 αναγνώστες
Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010
09:55

Η Ελλάδα αναστενάζει οικονομικά.

Σήμερα το δεύτερο πακέτο μέτρο, ή μήπως τρίτο;

Αν κρίνω από μία ανακοινωσούλα της Στάνταρ- Πουρ, μάλλον τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα για τους μισθωτούς και υπέροχα για τις αγορές.

Προσωπικά προβλέπω σήμερα μεγάλη άνοδο στο ΧΑΑ, ίσως και πάνω από τις 2100.

Και μέσα στο γενικό χαμό, που όλοι κυττάνε τη τσέπη τους και πώς αυτή αδειάζει, πώς θα πληρώσουν δάνεια, κάρτες, θα πάρουμε σύνταξη ή όχι,  μια βόλτα από το πατάρι του Ιανού στη Σταδίου, χτες βράδυ στις 9.30, και το βλέπεις γεμάτο.

Λες , μάλλον καμμιά συγκέντρωση, για τα οικονομικά μέτρα θα είναι, αντε το πολύ πολύ, οι εργαζόμενοι του Ιανού, θα κάνουν συνέλευση ενάντια στις απολύσεις.

Ανεβαίνεις επάνω, να συμπαρασταθείς κι εσύ, στον αγώνα των εργαζομένων, και τι συναντάς;

Εχουνε λέει τη παρουσίαση του cd ενός νέου πιανίστα- συνθέτη, και μαζεύτηκαν όλοι αυτοί για να τον ακούσουν να παίζει τα κομμάτια του cd στο πιάνο.

Μα καλά είναι καλά οι άνθρωποι;

Εμ, βέβαια, τίποτε φλωράκια των Βορείων προαστίων θάναι, βολεμένα με τις περιουσίες και τις δουλειές του μπαμπά να τους περιμένουν, που αποφάσισαν να κάνουν τη πλάκα τους βγάζοντας δίσκο.

Ο πιανίστας άρχισε να παίζει.

Τα κομμάτια μοιάζανε κάτι μεταξύ ελαφράς κλασσικής μουσικής, και μουσική για κινηματογράφο. Κομμάτια ζωντανά, θάλεγες πως τα πλήκτρα τα χτυπούσε το πάθος του συνθέτη, πως στα ακροδάχτυλα είχε κομμάτια από τη καρδιά του.

Ηταν καλός; Η μουσική ήταν καλή;

Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός.

Αυτό που ξέρω ήταν πως αυτό που άκουγα, ήταν αληθινό.

Κύτταξα γύρω. Μάλλον για δυτικά προάστια έμοιαζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ο καλλιτέχνης, γέννημα θρέμα Κορυδαλλού, ο πατέρας του λιθογράφος, ή μάνα του υπάλληλος σε ιδιωτική εταίρεια,  μάλλον δεν θα προλάβει να πάρει σύνταξη, λόγω πιθανότατης ανεργίας.

Για φαντάσου

Τι θα πουλήσει αυτός ο καλλιτέχνης; Τι λεφτά θα βγάλει;

Μα που ζει το παιδί; Δεν κυτάει να χτυπήσει μία θέση στο δημόσιο, που έχει το θράσος να παρουσιάζει μουσικές συνθέσεις;

Επί τέλους, αφού έχει τρέλλα με τη μουσική, δε γράφει καμμιά ζειμπεκιά, ή κανένα σουξεδάκι  να βγάλει κανένα φράγκο;

Είπα να τον δώ την άλλη μέρα το βράδυ. Δεν μπορούσε λέει γιατί έπαιζε το βράδυ σε ένα έργο του Μαγιακόφσκυ, με το Μαγιακόφσκυ, κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Τελείωσε η παρουσίαση.

Ημουν για μιάμιση ώρα, σε μία άλλη Ελλάδα, στην Ελλάδα του όνειρου, στην Ελλάδα της δημιουργίας, στην Ελλάδα των οικονομικά φτωχών.

Είναι περίεργο, αλλά το όνειρο, θέλει φτώχια για να ανθίσει.

Στα λεφτά δεν μπορεί , πνίγεται.

Αναρωτιέσαι, πως θα ζήσει αυτός ο καλλιτέχνης, τι θα κάνει , πως θα βγάζει λεφτά, να κρατήσει οικογένεια;

Μα όσο εσύ αναρωτιέσαι, αυτός ζει.

Δώδεκα η ώρα και πενήντα άνθρωποι, εκεί στο πατάρι του Ιανού, ακούνε ένα νέο πιανίστα, χτες, λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα μας ρίχνουν πιο πολύ στη φτώχια.

Πενήντα "υποβαθμισμένοι" από τη Στάνταρ και Πουρ, πενήντα ελπίδες, ότι αυτός ο τόπος έχει ακόμα μέλλον.

Πενήντα, και ένας καλλιτέχνης, να συντηρεί το όνειρο. Νομίζει, μόνο το δικό του.

Κατεβαίνω τα σκαλιά να φύγω, βέβαιος ότι " στα υπόγεια είναι η θέα".

Ακούω πίσω μου το καλλιτέχνη να φωνάζει.

- Θείε, σ ευχαριστώ που ήρθες.

- Κι εγώ σ ευχαριστώ Τάσο.

 

 

Σχόλια

03/03 11:21  Frixos
Σήμερα το πρωί πήγα στην εφορία για κάποια εργασία μου. Ακουσα έντονη συζήτηση του έφορα με κάποιον κύριο,"...από την εφορία μας δώσαμε σε 1530 επίδομα αλληλεγγύης.Από αυτούς οι 680 ήταν αλλοδαποί με δηλώσεις εισοδημάτων που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους..." Έφυγα αηδιασμένος και πήγα να πιώ ένα καφέ στο καφενείο της κωμόπολίς μου (4500 κατοίκους). Βρήκα 15 θαμώνε , η ώρα ήταν 0900 , εκ των οποίων 7 γεωργοί και οι 8 Δ.Υ. Η συζήτηση για τα επικείμενα μέτρα έντονη και υβριστική για την κυβέρνηση. Οι αγρότες περιμένουν να κατατεθούν οι υποσχεθείσες επιδοτήσεις στις πρόσφατες κοινητοποιήσεις και οι Δ.Υ αρνούνταν τις περικοπές, όλοι τους απειλούσαν με κλιμάκωση των κοινητοποιήσεων τους στον κλάδο τους. Κανείς δεν έκανε αυτοέλεγχο για την ώρα και την υποχρέωση τους να ήταν στην εργασία-παραγωγή τους. Όλοι ευθέως παρότρυναν τον πρωθυπουργό να πάει στις αγορές να πάρει δανεικά αλλά να προσέξει τα spread , μην τον πιάσουν κορόιδο. Ένας δύο εξιδικεύσαν τις οικονομικές τους συμβουλές και κατέληξαν στο να χαρακτηρίσουν τον πρωθυπουργό, ως ανίκανο, αν δεν τις υιοθετήσει. Αυτός είναι ο Έλληνας...
Έφυγα χωρίς σχόλια και αφοσιώθηκα να θαυμάζω έναν ηλικιωμένο (68 ετών όπως μου είπε), ανεβασμένο στην σκαλωσιά να επενδύει την εκκλησία εξωτερικά με πέτρα τόσο αλφαδιασμένη που άξιζε επαίνους και για την ακρίβεια της εργασίας του και για την ψυχική του δύναμη να εργάζεται στην σκαλωσιά σε τέτοια ηλικία. Ήλθε στο μυαλό μου η εικόνα του καφενείου ξανααηδίασα και γύρισα στο σπίτι μου να κλαδέψω τις ελιές μου αφού είδα στην Τηλεόραση τις ημερήσιες ληστείες-κλοπές και απεργίες.

Αυτός είναι ο Έλληνας και όποιος καταφέρει να τον αλλάξει θα μείνει στην ιστορία με χρυσά γράμματα.
03/03 12:16  TRITON
Ας μην κοιτάμε ανάμεσά μας ποιός κάθεται στην economy και ποιός στην business!Το αεροσκάφος έχει άπειρο πιλότο και οι κινητήρες είναι σβηστοί!Τώρα έχουμε ελεύθερη πτήση,πόσοι αλήθεια θα σωθούν στην ελεύθερη πτώση?Κανένας δεν ξέρει...
03/03 17:19  τσατσαρα
Frixo, φρίξαμε!
Ηρακλή, πολύ καλός.
04/03 00:41  ΧΡΥΣΑΝΘΗ
Σαφώς και υπάρχουν, ευτυχώς ακόμη, άνθρωποι που ζουν το όνειρό τους και δεν ξεπουλουν τις αρχές και τις αξίες τους για μια θέση στο star system και ένα σαχλοσουξέ βραχύβιας διάρκειας.Το λυπηρό είναι ότι το πολύ 50 άτομα υποστηρίζουν κάθε φορά τέτοιες προσπάθειες.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις