ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Ατομική οικονομική ευθύνη, δεν υπάρχει;;
876 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009
11:32

Το θέμα το ακουσα πρωι από τα κανάλια.

Το Θριάσιο Νοσοκομείο θα καταβάλει περίπου 1,5 εκατομύριο αποζημίωση για το θάνατο της Μακρή, εξ αιτίας ιατρικού λάθους.

Γνωστή η ιστορία πριν 10 χρόνια, όπου ο γιατρός που την έβγαλε στο φως, αυτοδολοφονήθηκε, και ο γιατρός που έκανε το λάθος, διώχτηκε από το ΕΣΥ.

Οι τιμωρίες δίκαιες, και δεν μπαίνουμε καθόλου στο σχολιασμό του γεγονότος, γιατί ο στόχος του σχολίου μας είναι άλλος.

Το νοσοκομείο θα πληρώσει, από λεφτά μας, των Ελλήνων φορολογουμένων, 1,5 εκατομύριο, για ιατρικό λάθος του γιατρού.

Ο γιατρός πόσα θα πληρώσει;;;;

Δεν θα ήταν δίκαιο, πρώτα να πλήρωνε ο γιατρός, και μετά , αν χρειαζόταν, να συμπλήρωνε το Νοσοκομείο.

Τι εννοώ;;

Απλά εννοώ την ύπαρξη ατομικής οικονομικής ευθύνης.

Οταν κάποιος υπάλληλος του κράτους κάνει λάθος με δόλο, και εξ αυτού ζημιώνεται οικονομικά το δημόσιο, τότε θα πρέπει επι τέλους, ο υπαίτιος να πληρώνει ΚΑΙ οικονομικά.

Στη περίπτωση μας , δεν μπορεί το Νοσοκομείο να πληρώνει 1,5 εκατομύριο , και ο γιατρός να έχει φτιάξει τη βίλλα του και να την απολαμβάνει εις υγεία των κοροιδων υμών, που υποχρεούμεθα να πληρώνουμε τα λάθη του.( υπόθεση κάνω ).

Δεν μπορεί να είσαι διοικητής οργανισμού, να ζημιώνεις με δόλο το δημόσιο , και να μην πληρώνεις παρά μόνο με την απόλυση σου.

Και επειδή ζούμε τη μόδα της δημόσιας διαβούλευσης, βάζω κι εγώ σε δημόσια διαβούλευση το νόμο ατομικής οικονομικής ευθύνης, και παρακαλώ για τα σχόλια σας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΑΡΘΡΟ 1.- Κάθε υπάλληλος του δημοσίου πάσης φύσεως και βαθμίδας, μόνιμος ή μετακλητός, καταθέτει δήλωση έσχες, ακινήτων και κινητών αξιών, αυτού και της οικογενείας του, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

ΑΡΘΡΟ 2.- Με την απομάκρυνση από τη θέση, ο υπάλληλος, καταθέτει επίσης δήλωση έσχες, από την οποία να προκύπτει το σύνολο των ακίνητων και κινητών αξιών που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, αυτός και τα μέλη της οικογενείας του.

ΑΡΘΡΟ 3.- Οι κινητές και ακίνητες αξίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του υπαλλήλου, αποτελούν εγγύηση καλής εξάσκησης της λειτουργίας που ανέθεσε το Δημόσιο στον υπάλληλο, η κυριοτητα των οποίων παρακρατείται από το δημόσιο μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου του υπαλλήλου από το δημοσίο. Μέχρι τότε ο υπάλληλος είναι  οικονομικά υπόλογος με τις παραπάνω αξίες, για πράξεις ή παραλήψεις εξ αιτίας του, η οποίες θα τελεσιδικίσουν ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων.

ΑΡΘΡΟ 4. Οριστική παραλάβή των πεπραγμένων του υπαλλήλου γίνεται, για τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους, με την καταβολή της σύνταξης, ή 6 μήνες μετά την υποβολή παραίτησης. Για τα στελέχη, διευθυντές, μετακλητούς και λοιπό πάσης φύσεως προσωπικό, ένα χρόνο μετά την απαλλαγή από τα καθήκοντα τους , και πάντως όχι πριν την τελεσίδικη εκδίκαση εκκρεμουσών εις βάρος τους υποθέσεων. Για υπουργούς και υφυπουργούς οριστική παραλαβή γίνεται, εφ όσον δεν υπάρχουν δικαστηρια σε εκκρεμότητα, 2 χρόνια μετά την απομάκρυνση από τη θέση.

ΑΡΘΡΟ 5.- Οποιεσδήποτε οικονομικές απαιτήσεις που εκδικάζονται εις βάρος του Δημοσίου, εξ αιτίας υπαλλήλου τινός, εφ όσον τούτο αποδειχθεί δικαστικά, εξοφλούνται από τις κινητές και ακίνητες αξίες του υπαλλήλου οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 1.

Ιδού λοιπόν.

Αφού θέλετε διαφάνεια, καθαρότητα, τιμιότητα, τολμήστε.

Η κατάχρηση δημόσιου χρήματος στην Αρχαία Αθήνα επέσυρε ποινή θανάτου.

Σε μας, ας υπάρχει τουλάχιστον οικονομική ευθύνη, και όχι να τα φορτώνεται όλα το κράτος.

 

 

Σχόλια

16/11 13:17  Frixos
Έτσι απλά αγαπητέ Ηρακλή συγχαρητήρια.

Στο Δημοτικό ,στα χρόνια τα δικά μου, όταν, παίζοντας μπάλα, σπάζαμε το τζάμι το πρώτο πράγμα που έκανε ο Δάσκαλος ήταν να μας εμπεδώσει το αίσθημα ατομικής ευθύνης στην αντικατάσταση του τζαμιού.16/11 14:51  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
5* κι από μένα.
Το θέμα σου ξαναλέω είναι να προσπαθήσεις να τα πεις κι εκεί που πρέπει...
16/11 17:16  Ηρακλής
Στο... Σηφουνάκη ας πούμε;( Δες καταγγελίες Βγενό).
16/11 17:18  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Και σ'αυτόν, αλλά εγώ εννοώ ψηλότερα...
16/11 17:58  σεβαστη
Αυτά όλα που περιλαμβάνεις στην" πρόταση νόμου" που κάνεις περιέχονται ήδη στον Υπαλληλικό κώδικα, απλά δεν εφαρμόζονται.
Απλούστερη πρόταση:
"Η εφαρμογή των νόμων ειναι υποχρεωτική"
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις