ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


Στην Αθήνα, Ιούλιο...
1174 αναγνώστες
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009
23:29

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσεις την οικονομική κατάσταση ενός λαού.

Οι πολιτικοί επιλέγουν τις δημοσκοπήσεις, οι οικονομολόγοι τους δείκτες, εγώ επιμένω να μελετώ τους ανθρώπους στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Εχω περάσει και άλλους Ιούλιους στην Αθήνα.

Η πόλη ερήμωνε σιγά - σιγά, και τον Αύγουστο δεν έβρισκες ούτε περίπτερο ανοιχτό για τσιγάρα ( ήταν ακόμα η εποχή που κάπνιζα ).

Τούτη τη χρονιά τα σημάδια είναι διαφορετικά, η κίνηση στους δρόμους ελάχιστα μειωμένη, σημάδι ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί στην Αθήνα.

Ενα δεύτερο σημάδι είναι η ευκολία να βρεις πάρκινγκ, που έχει βελτιωθεί αλλά όχι όπως άλλες χρονιές που όλη η πλατεία ήταν άδεια από αυτοκίνητα γυρω- γύρω.

Και οι παραλίες.

Αλλες χρονιές έβλεπες τις παραλίες του Αλιμου, της Βούλας, του Καβουριού, γεμάτες με κόσμο τα Σαβατοκύριακα, και όταν τα μαγαζιά ήταν κλειστά, τώρα είναι όλη την ημέρα γεμάτες που θα πει ότι πολλοί συμπολίτες μας κάνουν διακοπές εδώ στην Αθήνα.

Μπορεί να αγαπήσαμε ξαφνικά την Αθήνα, δεν λέω, όμορφη είναι και αναβαθμισμένη με το νέο της Μουσείο, αλλά μάλλον οικονομική ανέχεια μου μυρίζει η ατμόσφαιρα.

Ομως ο Ιούλιος, είναι ερωτικός μήνας στην Αθήνα.

Βλέπεις στα μάτια όλων τη προσδοκία του μεγάλου έρωτα, της μεγάλης αλλαγής που θα συντελεστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα της άδειας, τη λαχτάρα της προσμονής των διακοπών, που θα γεμίσουν οι μπαταρίες.

Οι μπαταρίες όμως έχουν ένα ελλάτωμα. Δεν γεμίζουν μόνο με λαχτάρα.

Θέλουν δράση, αίσθημα, πάθος.

Κι όταν έχεις συνηθίσει να ζεις χωρίς αυτά, είναι πολύ δύσκολο να σου συμβούν ξαφνικά στις 10 μέρες που θα φύγεις από τη δουλειά σου.

Λες και το πάθος έχει κάνει συμφωνία με τον εργοδότη σου, να σε αναζητήσει με τα μάτια ενός μεγάλου έρωτα, εντελώς συμπτωματικά, τις μέρες της αδείας σου, μέσα σ ένα φορτωμένο με υπεράριθμους πλοίο, πάνω σε μια πλαστική λευκή καρέκλα, ανάμεσα σε ένα βρώμικο πάτωμα, και μια αρμυρισμένη κουπαστή.

Να γιατί ο Ιούλιος είναι ερωτικός μήνας στην Αθήνα.

Γιατί αυτοί που μένουν, δεν περιμένουν.

Και όποιος δεν περιμένει, απολαμβάνει αυτό που έρχεται σαν αναπάντεχο δώρο.

Τα όνειρα δεν πάνε διακοπές στη Μύκονο.

Τριγυρνάνε ανάμεσα σε πλήκτρα γραφομηχανών, ή στα πρισμένα πόδια από την ορθοστασία στη πόρτα του μαγαζιού. Περνάνε ανάμεσα από τις γρίλιες κουφωμάτων που κρατάνε σιωπηλές τις παρουσίες που περικλείουν, βολτάρουν στις πρωινές στάσεις των λεωφορείων ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου, και καταλήγουν στις καφετέριες των συνοικιακών πλατειών στη Καλλιθέα, τη Νίκαια, το Γαλάτσι.

Ονειρευτείτε, όπου κι αν βρίσκεστε.

Η Αθήνα πάντως,τον Ιούλιο σας προτρέπει...

 

Σχόλια

11/07 00:45  Αξιόκριτος
Καλησπερίζω τον Ηρακλή,
με την ποιητική του ευαισθησία απόψε.
Το θέατρο δάσους στη Θεσσαλονίκη με την εκπληκτική του θέα σε συνδιασμό με τις απολαυστικές ερμηνίες του Καρακατσάνη και του Ψάλτη βοήθησαν πολλούς να ονειρευτούν απόψε. Οι νύχτες το καλοκαίρι στην πατρίδα μας είναι μαγευτικές και σου δίνουν το έναυσμα για πολλά όνειρα...
Να είσαι καλά Ηρακλή.
11/07 18:13  talbot
Kαλησπέρα φίλε Ηρακλή.
Σου διαφεύγει η χυδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων,που είναι πλέον τόσα που όσοι και να φύγουν πλέον,δεν φαίνεται.
Η Κηφισίας δείχνει όπως περιέγραψες, εφιαλτική,με κίνηση όλο το 24ωρο.Φαντάσου όμως πόσα εμπορικά κέντρα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,το προσωπικό των καταστημάτων που πηγαινοέρχεται σε βάρδιες,
και όσους δεν φεύγουν να γυρίζουν πάνω κάτω σαν τους δαιμονισμένους.
Οι παραλίες της Αττικής,γεμίζουν απο τους χιλιάδες νέους που δεν έχουν σχολείο,πανεπιστήμιο και περνάνε τη μέρα τους στη θάλασσα.Οι διαφορές πολλές με άλλες χρονιές,το ζητούμενο να μην ρίξει κάτω η κρίση.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
9 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις