ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΥ. Μέρος πρώτο
1926 αναγνώστες
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2007
01:02

Καμμιά φωτιά δεν ανάβει χωρίς μία πρώτη σπίθα. Πριν την πρώτη σπίθα όλα φαίνονται δύσκολα.

Οταν όμως βρεθεί η πρώτη σπίθα, μετά όλοι γίνονται τζαμπα μάγκες.

Από το 1967 μέχρι το 1972 στην Ελλάδα ο λαός κοιμόταν. Ποια αντίσταση και μαλακίες;

Μερικοί φοιτητές κάναμε αντίσταση διαβάζοντας τα υπονοούμενα του Λουη Δάνου στην ΑΘΗΝΑΙΚΗ και στο ΕΘΝΟΣ, που τα αγοράζαμε κάθε φορά και από διαφορετικό περίπτερο για να μη μας σταμπάρει ο περιπτεράς καθότι όλοι οι περιπτεράδες ήτανε ρουφιάνοι της ασφάλειας.

Στις Σχολές μέσα, οι μισοί από τους φοιτητές ήταν αδιαφοροι και αρκετοί ήταν συνεργάτες του σπουδαστικού της Ασφάλειας. Μέχρι το 1972, Μαζικά, κανένας δεν είχε εκφράσει την αντίθεση του στο καθεστώς, αν εξαιρέσουμε κάποιες κηδείες.

Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ, ΗΤΑΝ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ( ΣΧΟΛΗΣ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ), ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 1972!!!!

Τότε οι φοιτητές του Μικρού Πολυτεχνείου διεκδικούσαν επαγγελματικά δικαιώματα, και επειδή η χούντα τους ενέπαιζε, η γενική τους Συνέλευση αποφάσισε τη κήρυξη ΑΠΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.

Χωρίς κομματική υποστήριξη ή καθοδήγηση, χωρίς κανένα από τους πρωτοκλασσάτους μετέπειτα αντιστασιακούς, μια χούφτα φοιτητές ξεκίνησαν με θράσος τη πρώτη απεργία κατά της Χούντας.

Ολοι όσοι καπηλεύτηκαν μετέπειτα το Πολυτεχνείο, ισχυρίστικαν ότι επειδη η απεργία των υπομηχανικών είχε επαγγελματικά αιτήματα δεν ήταν αντιστασιακή πράξη.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΔΥΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ο Μάκης Γιομπαζολιάς και ο Μηνάς Παπάζογλου, να γράφουν κάθε μέρα για την απεργία στις εφημερίδες τι ήταν; Εκπαιδευτική εκδρομή;

Και γιατί μέχρι εκείνη την ημέρα καμμιά κοτούλα από αυτές που κρυμμένες πίσω από τη δράση ανώνυμων φοιτητών  εμφανίστηκαν μετά για να δρέψουν δάφνες δεν είχε κουνηθεί μέχρι τότε;

Οποιος θέλει μπορεί μέσα από τα αρχεία των εφημερίδων της περιόδου να μάθει την ιστορική αλήθεια.

Ηταν όμως τόσο σπουδαίο αυτό.

ΗΤΑΝ.

Ηταν γιατί από εκείνη την ημέρα και μετά σε όλες τις συνελεύσεις των φοιτητών όταν έπεφταν προτάσεις απεργιών ή καταλήψεων, το επιχείρημα ήταν η απεργία των υπομηχανικών, αφο'ύ αυτοί το έκαναν γιατί όχι και εμείς.

Σ αυτή τη κινητοποίηση του Μικρού Πολυτεχνείου, είχε εκδοθεί και μία ΠΟΛΥ σημαντική απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών οι οποίοι εκδήλωναν τη συμπαράσταση τους στους φοιτητές τους, όταν τα καθήκια οι Πανεπιστημιακοί είχαν παραβρεθεί στην ομιλία του ΠΑπαδόπουλου και τον χειροκροτούσαν.

Εκείνο το χειροκρότημα, όλοι αυτοί οι χουντικοί πανεπιστημιακοί προσπαθούν μέχρι σήμερα να το ξεπλύνουν με τη δράση του Καράγιωργα, όμως η δράση του αξέχαστου Σακη Καράγιωργα δείχνει ακόμα πιο έντονα πόσο χουντοδουλοι ήταν όλοι οι πνευματικοί ηγέτες του τόπου, τότε σε αντίθεση με τους καθηγητές της Σχολής Υπομηχανικών.

Ετσι λοιπόν ξεκίνησε η αντίσταση των φοιτητών , κατά της χούντας.

Από 200 άτομα , στο κτίριο Πατησίων και Αγίου Μελετίου που τότε ήταν Η Σχολή υπομηχανικών.

Καμμιά 40αρια από αυτούς τους φοιτητές πήγαιναν μετά την απεργία τους , και μιλούσαν σε συνελεύσεις στη Φυσικομαθηματική και τη Νομική και έδειχναν ότι μπορούν οι φοιτητές να αντισταθούν.

Αμέσως επόμενη πράξη που ήταν πρόδρομος και αυτή του Πολυτεχνείου, ήταν η Νομική.

Και η κατάληψη της Νομικής ούτε οργανωμένη ήταν , ούτε προγραμματισμένη. Συνελεύσεις γινόντουσαν και πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι πόρτες. Δεν στέκομαι σε λεπτομέρειες. Στέκομαι μόνο στη προσπάθεια απάντησης του ερωτήματος "  Ποιος αντέδρασε στη Χούντα".

Στη Νομική και πάλι απουσίαζαν κομματα, και οργανόμενες νεολαίες, με την έννοια του διοργανωτή.

Ολα ήταν αυθόρμητα και τις περισσότερες φορές οι ιδέες έπεφταν από φοιτητές που είχαν ακροαριστερές απόψεις, και που σήμερα δεν τους βλέπω να κατέχουν καμμιά πολιτική ή αλλη θέση.

ΣτηΝομική δεν ήταν πάνω από χίλια άτομα μέσα και μερικές δεκάδες από έξω. Αυτοί ήταν, αυτοί είμαστε.

Οσοι θέλουν να βγάλουν αντιστασιακό όλο το λαό της Αθήνας, ας έρθουν να τους πω τι άκουγα δυο ολόκληρες μέρες στο πεζοδρόμιο της νομικής από αυτό τον " αντιστασιακό λαό" για τους φοιτητές της ταράτσας,

ας έρθουν να τους πω για τους οδηγούς που μας έβριζαν όταν διαδηλώναμε μπροστά στη Σχολή Υπομηχανικών στη Πατησίων,

να τους πω ακόμα και για τους συμφοιτητές μας της σιωπηλής πλειοψηφίας, που όταν ο Παττακός προσέβαλλε τον καθηγητή μας κ. Κουνούπη λέγοντας του " Προσέξτε κύριε Κουνουπη μην σας φάει καμμιά μυγα" αυτοί χασκογελούσαν.

Το Πολυτεχνείο ήρθε μετά από αυτά τα δύο πολυ σημαντικά για μένα πολιτικά γεγονότα, που έγιναν από μία χουφτα φοιτητών , ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ, ΕΝΤΑΞΕΙ;

Το Πολυτεχνείο ήταν το πολυκατάστημα που ήρθε και εγκαταστάθηκε , αφού πρώτα τσεκάρισε ότι η δουλειά γίνεται,  βασισμένο στα μικρομάγαζα " Υπομηχανικοί - Νομική",  και βέβαια μετά τη δεύτερη μέρα που πήγαινε καλά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των "μεγαλομετόχων".

Για το πολυτεχνείο δεν θέλω να πω τίποτα.

Το έζησα, ΔΕΝ ΤΟ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑ,  και αυτή η εμπειρία δεν αλλάζει.

Μόνο ένα θέλω να πω. Αυτούς που ήταν μέσα και έξω, σχεδόν τους ξέρω όλους με τα μικρά τους ονόματα.

Ε, λοιπόν, δεν ήταν όλη η Αθήνα, δεν ήταν δεκάδες χιλιάδες, ήταν 2-3000 χιλιάδες όλοι κι όλοι, και μετά τις 8 το βράδυ όταν άρχισαν να πέφτουν οι σφαίρες έξω από το Πολυτεχνείο , έμειναν καμμιά 800αρια κλεισμένοι μέσα.

Και συμπαράσταση από το λαο δεν υπήρχε!!!!!

Η συμπαράσταση υπήρχε από μεμονωμένους πολίτες, ένα στα 10 αυτοκίνητα μας χαμογελούσε, ή μας έκανε το σήμα της νίκης , όλοι οι άλλοι προσπερνούσαν αδιάφορα.

Και για μένα ακριβώς εκεί είναι το μεγαλείο της πράξης που όταν γινόταν, κανένας δεν είχε την αίσθηση ότι κάνει κατι σπουδαίο. Στο ότι αυτό το γεγονός ήταν ηρωική πράξη μιας χούφτας, μιας παρέας ανθρώπων που το έκαναν γιατί έτσι γούσταραν.

Τώρα η τελευταία μέρα του Πολυτεχνείου και όσα ακολούθησαν μ έχρι και σήμερα, είναι το πολυκατάστημα της πράξης.

Η πράξη ήταν το μπακαλικάκι που δεν χώραγε καμμιά φιλοδοξία κανενός Λαλιώτη, ή Τζουμάκα, ή Δαμανάκη ή όλων αυτών που σαν γενιά του Πολυτεχνείου καπηλεύτηκαν μία πράξη που δεν τους ανήκε.

Προς το παρών, αυτό που θέλω να καταθέσω είναι ότι όσο με έβρισε ο "δημοκρατικός" λαός της Αθήνας τις δυο μέρες που ήμουνα έξω από το κτίριο της Νομικής, δεν με έχουν βρίσει μέχρι τώρα στη ζωή μου.

Αυτά για την αντιστασιακή Ελλάδα, που ακόμα και μετά το Πολυτεχνείο, ξανάπεσε στη σιωπηρή ανοχή της Χούντας, μέχρι το εγκλημα της Κύπρου που ανάγκασε τη Χούντα να φύγει μονη της.

Η αντιστασιακή Ελλάδα , αν σκοτωνόταν ο Μακάριος, ακόμα Χουντα θα είχε!!!!!

Θα συνεχίσουμε όμως άλλη μέρα.

 

 

Σχόλια

17/11 11:32  τσέρουλας
... κανένας δεν είχε την αίσθηση ότι κάνει κατι σπουδαίο.
Κι οι άλλοι ψειρίζουν αν ήταν μέσα ή έξω οι νεκροί ,αν ήταν δέκα ή παραπάνω.Κι εγώ νοιώθω ηλίθιος.
Στα γήπεδα ,απόψε, η Ελλάδα αναστενάζει.
Δε φταίνε τα γήπεδα.
Είναι ο χαφιές που μας ακολουθεί.
Να είσαι καλά.
17/11 11:35  groyma stella
Ηρακλη εσεις αλαξατε την ιστορια της Ελλαδας εσεις η μια χουφτα φοιτητες. ςσεις ξυπνησατε απο τον λυθαργο ολους τους Ελληνες και εξαγριονωμαι οταν ακουω Παττακο και καθε Παττακο να λεει σημερα οτι εκεινες τις τραγικες μερες δεν χυθηκε αιμα.Ναι το πιστευω οτι ακομα και σημερα η χουντικη νοοτροπια και η τρομοκρατια υπαρχει.Η δικη μου γενια ηταν πριν την εφηβια αλλα μεχρι και σημερα ακουω τα αρλουχτια των μια χουφτα φοιτητων και νασε σιγουρος οτι στηγματιστηκε απο την εξαρση και το φως εκεινων των γεγονοτων.Ενα πολυτεχνειο ηταν αρκετο να δωσει την ζωη στην Ελλαδα.
17/11 11:44  τσέρουλας
...καθότι όλοι οι περιπτεράδες ήτανε ρουφιάνοι της ασφάλειας.

Για το περίπτερο μπροστά στο παράθυρο του υπογείου της σχολής ,Πατησίων και Στουρνάρη, θα ήθελα να κάνω μιά εξαίρεση.
Δεν είμαι ο περιπτεράς.
17/11 12:22  CANYON
5*Στον ΜΕΓΑΛΟ Ηρακλεα,δυστυχως εχεις δικιο,δυστυχως ιστορικα ετουτος ο λαος[χαλασμενη ρατσα πια] εχει αποδειξει οτι λειτουργει σαν κουραδομηχανη του κερατα και δυστυχως,εγω τουλαχιστον,νομιζω οτι υπαρχει ακομα δρομος για να φτασουμε στον πατο,χαιρετω σε ταπεινα.- ευτυχως που μερικοι εχουν παρει πρεφα τα πολιτικα γουρουνια που ανεφερες και οχι μονο,που χρονια τωρα εχουν περασει και εγκατασταθει μονιμως στην αντιπερα οχθη.-
17/11 12:33  CANYON
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ κανει καλο στην υγεια τη δικια μας και των αλλων...
17/11 12:34  elenitsa 1
Θυμαμαι κατι πρωτοσελιδα εφημεριδων που μιλουσαν για διακοπη της αναβολης των φοιτητων και για αμεση στρατευση τους αν...Αυτο το αν δεν θυμαμαι σε τι ανεφερετο,ηταν ομως περιπου 7-10 μερες προγενεστερο της ολης ιστοριας,που απ'οσο μπορω να ξερω [προσωπικη μνημη επικαλουμαι]ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ οπως την περιγραφεις.Ανυπομονω να διαβασω την συνεχεια,τα εζησα εξ αποστασεως και δεν εχω εικονες απο πρωτο χερι.
17/11 12:40  groyma stella
Δε νομιζω CANYON να μπορει κανεις να αντισταθει σημερα οπως αντισταθηκαν τα παιδια εκεινης της γενιας.
17/11 12:53  CANYON
stella η αντισταση ειναι τροπος και σταση ζωης και ξεκινα απο μικρα καθημερινα πραγματα,χαιρετω σε ταπεινα.-
17/11 12:59  shade
Στηνπρώτη πορεία του Πολυτεχνείου , γιατί 16χρονη το 73 δεν κατέβηκα κάτω ,όλοι ήταν τρομοκρατημένοι και εγώ μαζί , ήμουνα με κάποιους από εσάς, τους μέσα.
Κοσμοσυρροή , τα θυμάσαι , τα ζήσαμε.
Αναρωτήθηκε λοιπόν αυτός
¨Πού ήταν όλος αυτός ο κόσμος στις 21 Απριλίου ;"
" Στα μπακάλικα ‘ του απάντησα.
17/11 13:39  EASY RIDER ( GARV )
Αγαπητε φιλε δυστυχως για μενα δεν ημουν εκει . 5*
18/11 20:19  Ηρακλής
καλησπερα
Ελειπα και ειδα τωρα τα σχόλια.
Τσερουλα και εγω είχα περιπτερα που μου τύλιγε τη Δημοκρατική Αλλαγή ανάποδα για να μη φαίνεται.
Στέλλα, δυστυχώς το Πολυτεχνείο δεν ήταν αρκετό. Κύττα που έχουμε φτάσει.
Ελενιτσα, διακόψανε τις αναβολές στα μέλη των διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων και όσων προτωστατούσαν στις συνελεύσεις.
Στη πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου διαδήλωσαν όλοι αυτοί ποουεκδηλώνουν συμπαράσταση μόνο στους νικητές. Εμέις τότε δεν ρωτούσαμε που ήταν στις 21 Απριλίου, λέγαμε να οι οπαδοί των νικητών, και σκύβαμε το κεφάλι γιατί ξέραμε πως αυτοί, οι πολλοί, ήταν οι Μήδοι.
Δεν εννοώ τους μικρότερους από μας, εννοώ τους μεγαλύτερους, που διάβαζαν τη περίοδο του Πολυτεχνείου.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
28 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις