ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ!!!!!
1158 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009
18:00

Αντί μνημόσυνου στις 800.000 νεκρούς των ετών 1821 – 1827, που κανένας δεν γνωρίζει, ούτε και αναφέρει, πλην των 5-10 επωνύμων, παραθέτω δύο αποσπάσματα από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομος ΙΒ, σελ. 608,εκδοση της Ακαδημίας Αθηνών.

Απολαύστε τα.

Οι υπογραμμίσεις φυσικά είναι δικές μου.

 

Απόσπασμα πρώτο.

«Τα λάφυρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό έσοδο του Αγώνος, επαρκές τουλάχιστον για τα δύο πρώτα έτη του πολέμου. Όμως λόγω ελλείψεως επιμελητείας ελάχιστα ποσά εισήλθαν στο δημόσιο ταμείο. Έστω και αν είναι υπερβολικές οι ανεξακρίβωτες πληροφορίες για το ύψος των λαφύρων κατά το 1821 και 1822, είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούσε με αυτά η Επανάσταση να υπερκαλύψει τα πολεμικά της έξοδα. Από την κατάληψη της Μονεμβασιάς, του Ναυαρίνου, της Τριπολιτσάς, του Ακροκορίνθου, του Ναυπλίου, και από την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη, για να αναφερθούν οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, μηδαμινά ποσά κατορθώθηκε να εισέλθουν στο δημόσιο ταμείο.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό των πολεμικών νησιών, γιατί οι νησιώτες έβλεπαν ότι από την πλουσιότατη περιουσία  του εχθρού, που χωρίς το στόλο δεν θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Ελλήνων, δεν είχαν κανένα σημαντικό κέρδος. Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να υποστηριχθεί για τις οπωσδήποτε κατώτερου ύψους ναυτικές λείες του πολέμου, που επειδή όμως τις ήλεγχε το Κοινό των ναυτικών νησιών, ήταν οπωσδήποτε κάτω από δημοσιονομικώτερη  διαχείριση. Στον ίδιο παρονομαστή μπαίνει και το θέμα των λύτρων για τους αιχμαλώτους πολέμου».

Απόσπασμα δεύτερο

«…Ενοικιαστές ( … είσπραξης φόρων ) ήταν οι πρόκριτοι, οι αρχηγοί των στρατιωτικών σωμάτων, και οι πλούσιοι έμποροι. Η εκμίσθωση γινόταν είτε με εικονικούς πλειστηριασμούς είτε με διαταγές εκτελέσεως προς τα στρατιωτικά σώματα.

Η εκμισθωτική αυτή μορφή της εισπράξεως των φόρων διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Επαναστάσεως ( 1821 – 1828 ). Ο λαός και ιδιαίτερα ο αγροτικός ,ήταν αγανακτισμένος με τους λυμαινόμενους τη παραγωγή ενοικιαστές, κεφαλαιούχους, και υπαλλήλους της διοικήσεως, που αποτελούσαν πραγματική σπείρα εκμεταλλεύσεως της αγροτικής περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, και του δημόσιου ταμείου. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση και της παραγωγής και της εξαγωγής των γεωργικών προϊόντων και η ελάττωση των προσόδων του κράτους. Εξ άλλου, γενική ήταν η κατακραυγή για το φόρο της δεκάτης, το βασικό δηλαδή δημόσιο φόρο , που είχε παραμείνει από της εποχή της Τουρκοκρατίας.»

Ετσι, απλά, για να μη μας διακατέχει έκπληξη για τις εταιρείες εισπράξεων, για τα λάθη του Παπαθανασίου, ή για τους κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Εγγόνια τους είμαστε, ορέ παλληκάρια……

 

Σχόλια

24/03 18:18  jerri
Κι αυτοί για το κοινό καλό αγωνιζόντουσαν...
24/03 19:27  favlos
Παλληκάρι Έλληνα μέρα που ξημερώνει...τι βρήκες να βάλεις...?
24/03 19:35  Ηρακλής

favlos
Και που να δεις, αν μου τη δώσει και βάλω το απόσπασμα για τα δύο δάνεια που πήραμε τότε. Νομίζεις πως διαβάζεις σημερινή ανταπόκριση από Λονδίνο. Λονδίνο ήταν και τότε, μη ξεχνιόμαστε...
Δεν μου είπες όμως αν σ άρεσε.
25/03 10:25  favlos
Δεν μάρεσε που είναι τα ίδια...αλλά είναι καλό να τα βλέπουμε...
Θα σε δω στην παρέλαση!
25/03 11:21  Goldmine
Η Ιστορία ιδωμένη κατάματα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ευγενών πράξεων.
Αν "πατριώτης" είναι όποιος πονά τον τόπο του "Χρόνια σου πολλά" πατριώτη!
25/03 14:54  Ηρακλής
Χρόνια πολλά
Δεν ξέρω ούτε τι είναι ούτε ποιος είναι πατριώτης.
Το απόλυτα σίγουρο είναι πως αυτοί που μαθαίνουν την αληθινή ιστορία του τόπου τους μπορούν να προλαβαίνουν λάθη, αυτοί που πατριοτεύονται με παραμυθάκια, είναι εκείνοι που θα μας ξεστρατίσουν και πάλι.
Ψάξτε την ιστορία,για να έχετε μέλλον.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
19 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις