ΗΡΑΚΛΗΣ
ελεύθερος πολίτης είναι ο ενεργός πολιτης, ελεύθερος άνθρωπος είναι ο σκεπτόμενος άνθρωπος
Σύνδεσμοι


713 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015
16:48

Αρθρο μου δημοσιευμένο στο www.diablogi.gr

 

Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση έχει το 50% των μελών της προερχόμενο από τον τομέα των Πανεπιστημιακών καθηγητών. Δεν ξέρω ποιοι συμβουλεύουν τον εξαιρετικά άπειρο Πρωθυπουργό, όμως η κυβέρνηση του έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας, ως εκ της συνθέσεως.

ΤΟ μεγαλύτερο ποσοστό των Υπουργών της νέας κυβέρνησης είναι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι περισσότεροι ενεργά αναμεμειγμένοι με τη πολιτική, αλλά και τη διοίκηση των Πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια.

Όσοι έχουν και την ελάχιστη εμπειρία από τον Πανεπιστημιακό χώρο, γνωρίζουν ότι οι Πανεπιστημιακοί που έχουν αντιληφθεί το πραγματικό τους ρόλο, σαν δάσκαλοι, αλλά και σαν ερευνητές του αντικειμένου που υπηρετούν, δεν ασχολούνται με την ενεργό πολιτική, πρώτον γιατί  δεν προλαβαίνουν, και δεύτερον γιατί δεν μπορούν να παίξουν το παιχνίδι  των πολιτικών, οι άνθρωποι είναι επιστήμονες, με προσανατολισμένη σκέψη στην ερευνητική τους προσπάθεια, η οποία απέχει πολύ από τη πρακτική και τη μεθοδολογία της συμμετοχής σε κομματικές λειτουργίες, και της ανέλιξης σε κομματικές βαθμίδες.

Και μόνο από αυτή την αντικειμενική διαπίστωση, περιορίζονται τα όρια της αξιοσύνης, όσων Πανεπιστημιακών έχουν ενεργό συμμετοχή στη πολιτική καθημερινότητα, ιδιαίτερα δε, όσων δέχονται να αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα από τη θέση του Υπουργού.

Ένα δεύτερο δεδομένο που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αληθές, αφορά την ποιότητα της λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας. Και μόνο με βάση τη θέση που έχουν στη παγκόσμια κατάταξη, αποδεικνύεται ότι η λειτουργία τους είναι προβληματική. Εδώ ας σημειώσουμε ότι η όλη λειτουργία των Πανεπιστημίων μας, έρευνα, διδασκαλία, διοίκηση, προγραμματισμός, βρίσκεται στα χέρια των εκπαιδευτικών, δηλαδή των Πανεπιστημιακών καθηγητών, ιδιαίτερα εκείνων της πρώτης βαθμίδας.

Έχουμε λοιπόν μία κυβέρνηση στην οποία επελέγησαν από το Πρωθυπουργό, σε ποσοστό 50%, άνθρωποι από ένα χώρο δραστηριότητας, Πανεπιστήμια, ο οποίος θεωρείται αποτυχημένος και  παραγωγικά και  διοικητικά, και επί πλέον από αυτό το αντικειμενικά αποτυχημένο σύνολο προσώπων, τουλάχιστον σε επίπεδο διαχείρισης και διοίκησης  του χώρου δουλειάς τους, επέλεξε εκείνους ακριβώς που έχουν προϋπηρεσία διοίκησης αυτών των αντικειμενικά μη επιτυχημένων μονάδων.

Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στις ικανότητες κατανόησης της πραγματικότητας του πρωθυπουργού, γι αυτό θα διανθίσω το συλλογισμό μου μ ένα παράδειγμα, εύκολα κατανοητό, παρομοιάζοντας την Κυβέρνηση με την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, σαν εκλέκτορας, επέλεξε ποδοσφαιριστές για να φτιάξει την Εθνική Ελλάδος, σε ποσοστό 50%, από την ομάδα του Λεβαδειακού, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας ,  και μάλιστα από το σύνολο  των παιχτών του, επέλεξε εκείνους που  κάθονται στον πάγκο, αλλά έχουν καλές δημόσιες σχέσεις.

Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί αυτή η κυβέρνηση να ασκήσει σοβαρό κυβερνητικό έργο;

Μα τότε γιατί όλοι αυτοί οι Πανεπιστημιακοί Υπουργοί, δεν έχουν κάνει τα Πανεπιστήμια μας, τα οποία  διοικούν, δεν διδάσκουν απλά, τα πιο επιτυχημένα, έστω, της Ευρώπης;

Γλυκιά η εξουσία, στην πρόκληση της οποίας δύσκολα αντιστέκεται κανένας.

Η αποδοχή της θέσης εξουσίας από έναν επιστήμονα, σε συνδυασμό με τις αποδεδειγμένες ικανότητες του στη διεκπεραίωση του έργου που αναλαμβάνει, δείχνουν και τη σοβαρότητα του.

Και ως φαίνεται, από την παρούσα κυβέρνηση, σοβαρότητα που προκύπτει από τη   συμβατότητα των απαιτήσεων ανειλημμένου έργου και των ικανοτήτων του αντίστοιχου υπευθύνου υπουργού, λείπει αρκετή.

Πιο απλά, θα μπορούσε κάποιος,  βλέποντας  Πανεπιστημιακούς στα Υπουργικά έδρανα να αναφωνήσει…

Που πας βρε  Καραμήτροοο!!!

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
12 ψήφοι

 Εκτύπωση
896 αναγνώστες
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015
08:51

"Σήμερα η κυβέρνηση στέλνει τη λίστα μεταρυθμίσεων στους θεσμούς"

Μετάφραση: Σήμερα η Κυβέρνηση υποβάλλει στην Τρόικα ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ, το νομοθετικό έργο που θέλει να περάσει από τη Βουλή το επόμενο τετράμηνο.

" Η λίστα μεταρυθμίσεων αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση"

Μετάφραση: Τα μέτρα που θα πάρει, και περιλαμβάνονται στον κατάλογο, έχουν σταλεί στη Τρόικα με μειλ, για να τα διορθώσει, να σβύσει και να γράψει, ώστε να γίνει δεκτός ο κατάλογος που τελικά θα στείλει η κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι αυτά που η τρόικα "επιτρέπει" στην Ελληνική κυβέρνηση να πάρει

" Δεν υπάρχει τρόικα, ακούσατε κανένα να λέει τη λέξη τρόικα;"

Μετάφραση: Οπως προβλέπεται από τη συμφωνία που υπογράφηκε, η Ελληνική κυβέρνηση θα μιλάει μόνο με τους "θεσμούς" δηλαδή τους αρχηγούς των οργανισμών που μετείχαν με υπαλλήλους τους στην Τρόικα.

ΝΑΙ είναι αλήθεια η τρόικα καταργήθηκε.

Φυσικά, αφού τη δουλειά της τρόικας ανέλαβε να την κάνει απ ευθείας η ...κυβέρνηση.

Για όσους καταλαβαίνουν, η τρόικα ερχόταν στην Ελλάδα για να φτιάξει τους καταλόγους των μέτρων που έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση. Τη δουλειά αυτή ανέλαβε να την κάνει η ... Κυβέρνηση απ ευθείας.

Αντί να παίρνει τηλέφωνο ο Τόμσεν τη Λαγκάρντ, τώρα την παίρνει απ ευθείας ο Μπαρού.

Και γλυτώνει και έναν υπάλληλο ο "θεσμός".

Τελευταία μετάφραση.

Είπε ο καραγκιόζης των Οικονομικών

" Ο λαός είναι ενθουσιασμένος με τη συμφωνία"

Μετάφραση : Ο λαός Καραγκιοζάκο, έβγαλε αναστεναγμό ανακούφισης, επειδή τελευταία στιγμή κατάλαβε ο Τσίπρας, πόσο καραγκιοζάκος είσαι, κι έστριψε λίγο το τιμόνι.

Αν δεν το έστριβε, σήμερα θα ήταν κλειστές οι τράπεζες, και ο λαός θα υπέφερε. Οχι φυσικά εσύ, που με τη δημοσιότητα που απόκτησες εις βάρος μας, θα πληρώνεσαι εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια για να λες σε διαλέξεις τις μπαρούφες σου, για ενναλακτικά οικονομικά μέτρα, διασκεδάζοντας τα αυτιά των πλούσιων γόνων, της τάξης στην οποία ανήκεις.

ΚΑι μια και μιλάμε για μεταφράσεις, όσο γρηγορότερα ο Τσίπρας κι ο Παππάς, κλείσουν το στόμα τους που μένει ανοιχτό, ακούγοντας τις οικονομολογικές σου μπαρούφες,  "μεταφράσουν " σε σοβαρά Ελληνικά αυτές τις μπαρούφες σου, και σε απομακρύνουν από τη θέση σου, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα, αλλά και για τη Κυβέρνηση τους.

Ας μην ξεχνούν ότι τον πρώτο που είχες παραμυθιάσει ήταν ο ΓΑΠ.

Από αφελείς , γεμάτη η πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Υ.Γ. Αλήθεια ο Δραγασάκης γιατί έχει βρεθεί "εκτός σκηνής";.

Μήπως καταλαβαίνει κάτι;

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
592 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015
03:01

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ

1.- Ο Βαρουφάκης σε όλα τα Γιουρογκρούπ, ενήργησε σαν "παίχτης". Ενας πολυλογάς παίχτης, που νομίζει ότι παίζουν οι άλλοι με τους κανόνες του, μέχρι που τελειώνουν τα λεφτά. Τότε λέει ένα "έχασα" και σηκώνεται από το τραπέζι, μόνο που εκεί ήταν σαν ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, και όχι σαν παίχτης.
2.- Ο Βαρουφάκης υπέγραψε την χειρότερη εκδοχή οικονομικής υποδούλωσης της χώρας που θα μπορούσε να υπάρξει. Εκει που είχε φέρει τα πράγματα με τους πολιτικούς του ακροβατισμούς, ΕΥΤΥΧΩΣ, που επενέβει ο Τσίπρας και έκλεισε η συμφωνία, έστω και αυτή, γιατί αλλιώτικα από μεθαύριο θα είμαστε Ουκρανία.
3.- Από το σημείο που βρίσκεται ΣΗΜΕΡΑ η Ελλάδα, το ίδιο σημείο που βρίσκονταν και πριν με τους άλλους, και ελαφρά χειρότερα, οι λύσεις πλέον είναι ΜΟΝΟ ΔΥΟ. Πρωτη λύση η υποταγή στη κατοχή των δανειστών, με μείωση του βιοτικού επιπέδου μέχρι να αλλάξουν οι συσχετισμοί, πολιτικοί εννοώ στην Ευρώπη, και να αρχίσουμε να ελπίζουμε. Δεύτερη λύση είναι η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, δηλαδή η έξοδος από ευρώ, ΝΑΤΟ, κλπ. και προσπάθεια αξιοποίησης του πλούτου της χώρας μόνοι μας.( Σήμερα, αυτός ο δρόμος οδηγεί κατ ευθείαν στην ένοπλη επέμβαση των "συμμάχων", το έκαναν στην Γιουγκοσλαβία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το ξανακάνουν με πρόσχημα την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, δάνεια κλπ.).
Δυστυχώς σήμερα, αλλά και πάντα, τα συμφέροντα τμημάτων του λαού ήταν αλληλοσυγκρουόμενα, και έτσι ο λαός ήταν πάντα διχασμένος.
Εχουμε όμως στη τωρινή συγκυρία να κάνουμε με έναν λαό που παρουσιάζει μία εξαιρετικά κωμικοτραγική ιδιότητα στο σύνολο του. Σ αυτό, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι "λαός ενωμένος".
Στην άποψη ότι το κρατος, πρέπει να του παρέχει την ανεξαρτησία του επαναστάτη, τα αγαθά μιας κερδισμένης επανάστασης, με τους κόπους μιας ...υποταγής.
Αυτος ο δρόμος ούτε υπάρχει , ούτε υπήρξε ποτέ στην Ιστορία.
Αν επαναστατήσεις θα πονέσεις και θα υποφέρεις αλλά θα είσαι λεύτερος,
αν υποταγείς θα σκλαβωθείς.
Οποιος ισχυρίζεται, ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, μάλλον πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται ψυχίατρο, ιδιαίτερα όταν κατέχει δημόσια αξιώματα.
Ερχονται δύσκολες μέρες, για όλους μας...

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
828 αναγνώστες
3 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015
14:37

ΙΔΟΥ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ... μάγκας, ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.

Το απόλυτο ξεβράκωμα.

 

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες

για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και

βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των

αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους

και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και

μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης.

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις

συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές

εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί.

Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους

πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας

προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης

Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το

χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.


Σ  ́αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης

Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της,

κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα

ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και

αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και

από την άλλη των θεσμών.

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι :

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς

όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την

δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά

πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη

των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα

οικονομική κατάσταση.


β) να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους,

ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς

ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική

ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver)

σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη

διάρκεια της Συμφωνίας.

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου

Συμβολαίου για την Aνάκαμψη και την Aνάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές

Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να

ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία.


η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής

Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη

διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας.


θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του

Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα

οποία θα εφαρμοστούν , μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του

Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την

αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική

σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές

μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού

επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την

επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

 

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ, ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΚΑΙ  ... ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!!!

Ο Καραγκιόζης, κατάφερε, ακόμα και τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήταν έτοιμοι να δώσουν, να την χάσει.

ΜΙλάμε για..... ΕΘνική υπερηφάνια!!!

Ρε, αεί στο διάολο!!!

Αξιολογήστε το άρθρο 
13 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
680 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015
13:22

Επειδή, λόγω επαγγέλματος, έχω την ατυχία να γνωρίζω την ψυχοσύνθεση, τη νοοτροπία, αλλά και τη ... λογική των Πανεπιστημιακών, σας προτρέπω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο του σοβαρου διαπραγματευτή μας, το οποίο βρήκε το καιρό, και το έγραψε, και το έστειλε στους ΝΥ Times, στο... χρόνο ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις.

" Γράφω αυτό το κομμάτι στο περιθώριο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας μου –διαπραγμάτευση που το αποτέλεσμά της μπορεί να σημαδέψει μια γενιά και να αποδειχθεί ακόμη σημείο καμπής στο πείραμα που εξελίσσεται με τη νομισματική ένωση.

Οι θεωρητικοί των παιγνίων αναλύουν τις διαπραγματεύσεις ως να ήταν ένα παιχνίδι για ένα κομμάτι πίτας ανάμεσα σε εγωιστές παίκτες. Επειδή επί πολλά χρόνια, στην προηγούμενη ζωή μου, ήμουν καθηγητής, ερευνώντας την θεωρία των παιγνίων, μερικοί σχολιαστές βιάστηκαν να συμπεράνουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προετοίμαζε μπλόφες με εξωγενείς προοπτικές επειδή δεν είχε καλό χαρτί στο χέρι.

Τίποτα δεν είναι πιο μακρινό από την αλήθεια.

Χωρίς άλλο, το παρελθόν μου στη θεωρία των παιγνίων, με έχει πείσει ότι δεν θα ήταν παρά απατηλό να σκεφτώ πως oι τωρινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους συνεταίρους μας αποτελούν μέρος ενός παιχνιδιού με παζάρια που θα κερδηθεί ή θα χαθεί με μπλόφες.

Το πρόβλημα με την θεωρία των παιγνίων, όπως συνήθως έλεγα στους φοιτητές μου, είναι πως λαμβάνει ως δεδομένο τον στόχο των παικτών. Στο πόκερ ή στο «μπλακ τζακ» αυτό το συμπέρασμα δεν παρουσιάζει προβλήματα..

Αλλά οι τωρινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι για την εξεύρεση νέων στόχων.

Για τη διαμόρφωση μιας φρέσκιας σκέψης που θα αποτρέπει τις εθνικές διαφορές, θα διαλύει τις διαφορές πιστωτών-πιστοληπτών σε όφελος μιας πανευρωπαϊκής προοπτικής και θα θέτει το κοινό ευρωπαϊκό καλό υπεράνω μικροπολιτικής, ένα δόγμα που αποδεικνύεται τοξικό αν παγκοσμιοποιηθεί και θέτει το εμείς εναντίον εκείνων ως προϋπόθεση.

Ως υπουργός Οικονομικών μιας μικρής οικονομικά στριμωγμένης χώρας, που δεν διαθέτει δική της κεντρική τράπεζα την οποία οι περισσότεροι από τους εταίρους αντιμετωπίζουν ως προβληματικό χρεώστη, είμαι σίγουρος ότι έχουμε μία προοπτική: Να αποτρέψουμε κάθε πειρασμό, να χειριστούμε αυτή τη ζωτική στιγμή ως πείραμα στρατηγικής και αντίθετα, να παρουσιάσουμε έντιμα τα δεδομένα που αφορούν στην κοινωνική οικονομία, θέτοντας τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της Ελλάδας, εξηγώντας γιατί όλα αυτά είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και να αποκαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η λογική και το καθήκον μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σ΄αυτή την κυβέρνηση και τις προηγούμενες είναι διττή: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουσθούμε με τα μεγάλα κατεστημένα συμφέροντα για να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συνεταίρων μας. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μην μας μεταχειρίζονται ως αποικία χρέους που θα υποφέρει, από τους δανειστές.

Η αρχή της μεγαλύτερης λιτότητας για την πιο αδύναμη οικονομία θα ήταν ασυνήθιστη αλλά γοητευτική, αν δεν προκαλούσε τόσο πολλή άσκοπη ταλαιπωρία.
Με ερωτούν συχνά: Τι θα συμβεί αν ο μόνος τρόπος που μπορεί να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση είναι να ξεπεράσετε τις κόκκινες γραμμές σας και να δεχθείτε τα μέτρα που θεωρείτε ότι είναι μέρος του προβλήματος, όχι η λύσης του; Πιστοί στην αρχή ότι δεν έχουμε δικαίωμα να μπλοφάρουμε, η απάντησή μου είναι η εξής: Τις γραμμές που έχουμε παρουσιάσει ως κόκκινες δεν θα τις ξεπεράσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήταν πραγματικά κόκκινες, αλλά απλώς μια μπλόφα.

Αλλά τι γίνεται αν αυτό προκαλεί στους ανθρώπους σας πολύ πόνο; Με ερωτούν. Σίγουρα θα πρέπει να μπλοφάρετε.

Το πρόβλημα με αυτή τη γραμμή του επιχειρήματος είναι ότι υποθέτει, μαζί με τη θεωρία των παιγνίων, ότι ζούμε μια τυραννία των συνεπειών. Διότι δεν υπάρχουν περιστατικά όταν πρέπει να κάνουμε ό, τι δεν είναι σωστό, ως μέρος στρατηγικής αλλά απλά επειδή είναι ... σωστό.

Απέναντι σε ένα τέτοιο κυνισμό η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρωτοτυπήσει. Θα σταματήσουμε, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, τις διαπραγματεύσεις που είναι λάθος για την Ελλάδα και λάθος για την Ευρώπη. Το παιχνίδι «επέκτασης και υποκρισίας» που ξεκίνησε από τη στιγμή που το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα δεν ήταν πλέον δυνατόν να εξυπηρετηθεί, το 2010, θα τελειώσει.

Δεν θα υπάρξουν άλλα δάνεια - όχι μέχρι να έχουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, προκειμένου να αποπληρώσουμε τα δάνεια αυτά, θα βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη να σταθεί και πάλι στα πόδια της και να αντιμετωπίσει τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση.

Δεν υπάρχουν άλλα προγράμματα «μεταρρύθμισης» που να στοχεύουν φτωχούς συνταξιούχους και οικογενειακά φαρμακεία, αφήνοντας την μεγάλης κλίμακας διαφθορά ανέγγιχτη.

Δεν είναι θεωρία παιγνίων όταν επιθυμείς να αλλάξεις τους κανόνες του παιχνιδιού και να υποχρεώσεις όλους τους άλλους να τους δεχθούν.

Η κυβέρνησή μας δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους μας για μια διέξοδο στην αποπληρωμή των χρεών μας. Ζητάμε λίγους μήνες χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε το έργο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες το ευρύ ελληνικό κοινό μπορεί να αντέξει, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε πίσω την ανάπτυξη και να τερματίσουμε την αδυναμία μας να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτή η υποχώρηση από τη θεωρία των παιγνίων υπαγορεύεται από κάποια ριζοσπαστική αριστερή ατζέντα. Δεν είναι έτσι. Η σημαντική επιρροή εδώ είναι ο Εμμανουήλ Καντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι η ορθολογική και η ελεύθερη φυγή από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας κάνοντας αυτό που είναι σωστό.

Πώς γνωρίζουμε ότι η μετριοπαθής ημερήσια διάταξη της πολιτικής μας, η οποία αποτελεί κόκκινη γραμμή μας, είναι σωστή από την άποψη του Καντ; Το γνωρίζουμε, κοιτάζοντας στα μάτια των πεινασμένων στους δρόμους των πόλεών μας ή εξετάζοντας την στρεσαρισμένη μεσαία τάξη μας, ή λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων σε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και πόλη μέσα στη νομισματική μας ένωση.

Μετά από όλα τούτα, η Ευρώπη θα ανακτήσει μόνο την ψυχή της, όταν ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού βάζοντας τα συμφέροντά του στο κέντρο της σκηνής."

ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ.

Οι υπογραμίσεις φυσικά έιναι δικές μου.

Οσο για τον διαπραγματευτή μας, δουλειά στο εξωτερικό , οικογένεια στο εξωτερικό, λεφτά στο εξωτερικό, στ αρχίδια του, αν πετύχει ή όχι η διαπραγμάτευση, στ αρχίδια του αν καταστραφεί η Ελλάδα.

Ως, συνεπής πανεπιστημιακός, το μόνο που υπάρχει γι αυτόν ,είναι η επαλήθευση του διδακτορικού του, τίποτε άλλο, και κανένας άλλος.

Επαναλαμβάνω,


Η Ελλάδα, στη χειρότερη της στιγμή,

διαθέτει τους χειρότερους πολιτικούς που έιχε ποτέ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

 

Καλή αντάμωση στα γουναράδικά, λαέ..

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG, ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΟΥ ΚΛΠ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.

Σ αυτή τη γωνιά του ιστοχώρου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη ψυχική μας ισορροπία, αντιδρώντας, και σχολιάζοντας θετικά ή αρνητικά κάθε τι που μας ενοχλεί, ή μας αρέσει.
Εχουμε ένα κανόνα.
Λέμε την αλήθεια, χωρίς φόβο , πάθος και προκαταλήψεις.
Και φυσικά λέμε τη γνώμη μας, απλά και μόνο.
Μπορεί σωστή, μπορεί λάθος, είναι η γνώμη μας, ακηδεμόνευτη, όπως ακριβώς διαμορφώνεται πρωτογενώς.
Μέσα στα πολλά που γράφουμε, θα υπάρξουν και ανοησίες, και αντικρουόμενες απόψεις, και λάθη.
Οσο θα υπάρχουν αυτά θα επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις